У "Прозорро" запрацювала система автоматичного пошуку підозрілих тендерів

У "Прозорро" запрацювала система автоматичного пошуку підозрілих тендерів

Чотири перших моніторинги провела Державна аудиторська служба за допомогою системи автоматичного пошуку підозрілих тендерів, що запрацювала цього тижня в електронній системі державних закупівель "Прозорро".

Про це повідомив "Суспільному" перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов. Сьогодні у Києві презентували систему, яка автоматично шукає порушення у закупівлях і спрямовує їх на моніторинг державним аудиторам.

Докладніше — Віолетта Карлащук.

"Донедавна державна аудиторська служба могла реагувати на порушення лише після торгів, коли угоди були підписані і гроші переказані. А після запровадження автоматичної системи виявлення підозрілих закупівель, порушення виявлятимуться фактично одразу, - сказав перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов.

В електронний кабінет учасників тендерів інтегрована система із 35 так званих ризик-індикаторів, - розповів Максим Нефьодов. Приміром, за його словами, замовник не завантажив усю необхідну тендерну документацію, не додав опису предмету закупівель, у тендері запропонована надмірна кількість лотів, замовники закупівель були неодноразово дискваліфіковані, або були відхилені найдешевші пропозиції. Виявлені порушення виділяються червоним. А коли державний аудитор отримає цю інформацію, він повинен сконтактувати із замовником тендеру, щоби порушення буди усунуті, - каже заступник голови Державної аудиторської служби Олександр Шкуропат.

Громадський контроль державних закупівель “Дозорро” наполягав на запровадженні ризик-індикаторів у систему “Прозорро” ще торік, - сказав координатор Дозорро, керівник інноваційних проектів Transparency International Іван Лахтіонов. За його словами, планується аналізувати не лише тендери, а й аудиторів, аби запобігти суб’єктивізму у рішеннях щодо порушників.

Україна стала першою в світі країною, де система автоматичного пошуку підозрілих тендерів була впроваджена в систему держаних закупівель, - каже Максим Нефьодов. Процес моніторингу однієї процедури триватиме до 15 робочих днів."