Окупанти націоналізовують об'єкти, куплені за кошти діаспори кримських татар, - правозахисниця Таміла Ташева

Окупанти націоналізовують об'єкти, куплені за кошти діаспори кримських татар, - правозахисниця Таміла Ташева

Окупанти націоналізували майно Меджлісу у і провели свій "курултай" мусульман Криму. Цю подію прокоментувала в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" засновник і координатор Громадської ініціативи "Крим SOS" Таміла Ташева.

Таміла Ташева: лідери і окремі члени Меджлісу були вимушені покинути півострів через кримінальні переслідування і фактично депортацію, але їх не більше десяти осіб. Інша частина залишилися на території окупованого Криму, три члени Меджлісу призупинили свою діяльність, вони перейшли на сторону окупанта - так званий муфтій Криму Еміралі Аблаєв, Айдер Аджимамбетов та Руслан Якубов.

 

Що відбувається в окупованому Криму стосовно Меджлісу?

 

Діяльність Меджлісу заборонена на території РФ, проти цього рішення ми протестували, міжнародний суд ООН зобов'язав Росію відновити діяльність Меджлісу своїм рішенням, але кремлівська влада замість того, щоб відновити діяльність цього законодавчо-представницького органу, націоналізує об'єкти, які були у власності Меджлісу і були куплені за кошти, переважно, діаспори кримських татар. Окупаційна влада заявляє, що передасть ці об'єкти до духовного управління мусульман Криму - це колишній муфтіят, який став, фактично, колоборантом.

 

Днями на засідання "Кримської солідарності" прийшли співробітники російської прокуратури в супроводі невідомих у масках за Ділявером Меметовим і Лілею Гемеджі з вимогою з'явитися до прокуратури в рамках перевірки на екстремізм.



Таміла Ташева: це вже не вперше на засіданні "Кримської солідарності" відбувається таке свавілля російської окупаційної влади в Криму. Півроку тому із засідання силовики практично не випускали людей з приміщення, адже там були присутні громадські активісти, адвокати, представники жертв і родини політичних в'язнів Кремля. Ми розглядаємо такі дії як тиск на правозахисних адвокатів та "Кримську солідарність".

 

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму Сьогодні. Зранку по буднях з 8.00 до 10.20!