Ситуація з авто на іноземних номерах стала майже критичною для країни, - політик Ніна Южаніна

Ситуація з авто на іноземних номерах стала майже критичною для країни, - політик Ніна Южаніна

Верховний Суд визнав законним користування автівкою на "євробляхах". Чи не стане це важливим прецедентом для легалізації таких авто, прокоментували в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" адвокат Станіслав Шевченко та народний депутат України, голова комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна.

на фото: Станіслав Шевченко

Станіслав Шевченко: з приводу страховки і зеленої карти: я закликаю робити всіх автоцивілку ОСАГО, якщо немає зеленої карти або ОСАГО, людина несе персональну матеріальну відповідальність за заподіяні збитки. Сталося, наприклад, ДТП, водій втік, яки знайти цю людину - власника "євробляхи". Перше - коли авто перетинає кордон України, фіксується її він-код - це унікальний номер, за допомогою якого можна знайти того, хто її ввіз. Далі ми розплутуємо цей клубок - ми знаходимо (це вже питання до правоохоронних органів) того хто ввіз авто, за цим ланцюжком знаходять того, хто був за кермом. Часто буває так, що водії у разі ДТП кидають свої авто, їх знайти для поліції і митників нескладно.

Закон про "євробляхи". На якому етапі підготовка законопроекту до другого читання, які питання найбільш суперечливі?

на фото: Ніна Южаніна



Ніна Южаніна: оскільки ситуація набрали великих розмахів, стала майже критичною для країни, тому що велика кількість людей використовують авто без сплати митного збору, є громадяни, які продовжують платити податки, тому цю нерівність потрібно якнайшвидше унормовувати.

91 поправку з аргументами від міністерств і відомств розглянемо на засіданні комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, аби подати законопроект у зал Верховної Ради для другого читання. Хоча варіант, який було запропоновано у першому читанні, був компромісним для всіх сторін, які брали участь у цьому процесі.

У першому читанні були запропоновані суми розмитнення у розмірі 200-300 євро. Що буде у другому читанні?

Ніна Южаніна: частина поправок стосується відміни застосування у формулі коефіцієнту віку, який з віком авто змінює суму у бік збільшення. Велика кількість поправок змінюють цей коефіцієнт на, наприклад, екологічний (можливо, його легше сприймати) - чим старше авто - тим більше воно шкодить навколишньому середовищу. Є поправки, які пропонують взагалі відмінити коефіцієнт віку і обмежити можливість ввезення авто тільки з екологічним стандартом Євро-3. Але це все зміни до концепції, яка була прийнята у першому читанні. Ми не обмежували ввезення авто за екологічними стандартами, ми говорили, що будь-який авто можна ввозити, але до них застосовуватиметься активна формула визначення податку. Частина поправок також стосується розмитнення електромобілів.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.00!