Андріївська церква надасться у користування Вселенського патріархату

Андріївська церква надасться у користування Вселенського патріархату

Парламент передав Андріївську церкву в безоплатне постійне користування Вселенському патріархату для здійснення богослужінь і обрядів. Тепер цей закон переданий на підпис Президенту України.
 
В ефірі Українського радіо генеральний директор Національного заповідника «Софія Київська» Куковальська Неля поснювала цю подію.
 
Що ж означає ця передача Андріївської церкви? Яким чином це відбуватися? Як на практиці ми це відчуємо і побачимо?
 
Неля Куковальська: Я запевняю Вас, що нічого в Андріївській церкві не зміниться в режимі її користування. З 2001 року щоденно цією церквою користувалася українська Православна автокефальна церква. Змінюється тільки користувач. Церква залишається у нас на балансі, ми будемо нею опікуватися. Будемо проводити реставраційні роботи і плануємо за рік їх завершити. Судячи з тексту указу, чітко видно, що вона буде доступна для оглядин як пам'ятка національного значення. Ми як адміністрація заповідника продовжимо роботу щодо просування цієї унікальної пам'ятки до списку спадщини ЮНЕСКО.
 
Будуть, та вже є, велика кількість спекуляцій, - мовляв, приїде якісь греки і все нам зіпсують. На що мають право священники і що вони не можуть робити?
 
Неля Куковальська: Буде укладена угода між сторонами: з української сторони представники будуть визначені Кабінетом міністрів, очевидно це буде Фонд державного майна і заповідників, з іншого боку це представництво Вселенського патріарху в Україні. Це буде угода на передачу в користування, а не володіння. До угоди буде прикладений документ, який називається "Режими використання пам'ятки", де буде чітко прописано все, що можна і що заборонено там робити не тільки священникам, а й іншим особам, котрі можуть використовувати церкву (наприклад, для проведення інших заходів). З центральним органом охорони культурної спадщини буде укладена охоронний договір, також буде зроблений акт передачі, у якому будуть зазначені всі цінності з інвентарними номерами.
 
 

Послухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.00!