На що ми маємо звертати увагу, так це на дефіцит бюджету

На що ми маємо звертати увагу, так це на дефіцит бюджету

Сьогодні Верховна рада у першому читані буде голосувати за державний бюджет України на 2019 рік. Депутати встигли подати 2 тисячі правок. Володимир Гройсман характеризує його так: "Ми, як завжди, вчасно підготували проект бюджету. І саме головне, що він є абсолютно реалістичний. Реалістичний бюджет, який повністю збалансований, дає абсолютну впевненість в економічному зростанні у 2019 році. Звісно, багато хто, особливо з абсолютно політичних причин, починає критикувати бюджет на наступний рік і говорити про те, що він поганий та інше. Але я точно знаю, що всі пропозиції, які хочуть додатково включити у цей документ, є більшими на сьогодні, ніж, наприклад, бюджет Німеччини."
 
Ті, хто критикують цей проект бюджету, говорять про різні моменти, зокрема про те, що цей проект бюджету на 2019 рік містить податковий тиск на малий та середній бізнес і водночас має податкову знижку для великого бізнесу; продовження корупції на митниці; чергового диспропорційного збільшення бюджету правоохоронних органів; послаблення самостійності регіонів; занижених видатків на субсидії; поглиблення пенсійних проблем; великих виплат боргів.
В ефірі Українського радіо інвестиційний банкір Сергій Фурса аналізує основні показники і реальність проекту бюджету-2019.
 
Яким би Ви назвали цей проект бюджету?
 
Сергій Фурса: Його точно не назвати як проект заниження видатків на субсидії. Тому що, якщо звернетесь до цього року це близько 70 мільярдів, де частина його складає борг за минулий рік, а 50 мільярдів як було закладено у минулому році так і цього року є.
Бюджет - це просто кошторис. Скільки держава заробляє, стільки вона розподіляє. Найцікавіше на що ми маємо звертати увагу це дефіцит бюджету. Якщо ми контролюємо дефіцит бюджету, то економіка країни рухається вперед, якщо не контролюємо, то тут виникають проблеми.
 
Те, що буде взято більше грошей у Національного банку, свідчить його непрогнозованість?
 
Сергій Фурса: Дійсно, що деякі розходження є з минулим роком. Спрогнозувати все на наступний рік досить складно. Але з огляду на українські реалії, бюджет реалістично.
 
Послухати повну версію програми
 
Слухайте програму "Сьогодні.Зранку" по будням з 8.00 до 10.00!