Вперше капела бандуристів із США зіграє разом з Національною капелою України

Вперше капела бандуристів із США зіграє разом з Національною капелою України

Вперше з 1941 року відбудеться в Україні виступ української капели з Детройта Сполучених штатів Америки та Національної капели бандуристів України імені Георгія Майбороди. І все це приурочено сторіччю 100-річчю капели, 100-річчю нашої революції, 100-річчю українського гетьманату. Вперше організовується такий великий міжнародний форум бандуристів, який покаже нам у якому стані бандура сьогодні. Як ми її пропагуємо; як ми її шануємо; як робимо мистецькі розвитки, наукові розвідки щодо цього інструменту і як ми можемо об'єднати наші сили тут розміщені в Україні і за океаном у Сполучених штатах Америки націлені на збереження і популяризацію цього чудового інструмента.
В ефірі Українського радіо художній керівник Української капели бандуристів ім. Шевченка Олег Махлай розповідає про цю подію.
 
Ви відчуваєте внутрішній тремор від причетності до цього історичного моменту?
 
Олег Махлай: Чесно кажучи, так. Але це унікальна нагода, що ми всі змогли подолати бар'єри, які встановили і роки, і держави. Насправді, це є чудо, коли Василь Ємець розпочав кобзарський хор у 1918 році.  Не тільки далі продовжується. Але ми маємо дві капели. З одного насіння виросли таких два дуби. Ніколи дві капели не виступали разом. І це варто відсвяткувати не тільки те, що Василь Ємець розпочав 100 років назад, а й початок чудово об'єднання.
 
Капела існувала всі ці роки, зберігаючи унікальний репертуар, який, як свідчить історія, в Україні був знищений сталінськими репресіями, комуністичним режимом. Який це репертуар?
 
Олег Махлай: Це козацькі пісні, післявоєнні, стрілецькі пісні, твори Григорія Китастого - героя України, довголітнього керівника нашої капели.
 
 
Послухати повну версію програми
 
Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по будням з 13.00 до 15.00!