Доки у нас не буде покарання за злочини, нічого не станеться

Доки у нас не буде покарання за злочини, нічого не станеться

Україна і світ. Погляд з США. В ефірі Українського радіо представник Українського культурного фонду в США та Канаді Роман Лунь ділиться досвідом.
 
Що зараз там говорять про Україну? Майдан минув, реформи пробуксовують. Чи є Україна на шпальтах газет, чи говорять про неї?
 
Роман Лунь: Мені доводилось бувати на багатьох зустрічах високого рівня. Події після кожного майдану спочатку розвивалися оптимістично. Але коли почало з'являтися слово "мамона" і ми бачимо приклади, коли суддя районного рівня взяв хабара 500 тисяч доларів, а депутат отримує за кожне голосування гроші. Люди в Америці про це говорять і в цьому біда. Тому що коли ми звертаємося за допомогою, нам нагадують про гроші Януковича, які ми ще не забрали. В Америці також є хабарники. Але там працюють закони і там існує покарання.  Поки у нас не буде покарання, нічого не станеться. У нас немає механізму щоб довести закон до кінця.
 
Попри ці всі корупційні скандали, не пробивність старої чиновницької гвардії, культура робить своє на нас звертають увагу?
 
Роман Лунь: Так, і знають нас тільки з позитивної сторони. І ті всі колективи, які там вирощені, показують українську культуру їх завжди і всюди запрошують. Я б додав би ще таке, українська діаспора допомагає дуже багато. Якщо порахувати скільки  від українських громадських організації Україна отримує допомогу, то це 2-3 мільйони доларів. А якщо рахувати скільки переводять українці з Америки, то це 24 мільярди. Тому я не один раз порушував питання надати право обрання і бути обраним під час виборів в Україні.
 
Прослухати повну версію програми
 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!