Якщо вам щось потрапило в око, одразу звертайтеся до фахівців, нагадує лікар Оксана Вітовська

Якщо вам щось потрапило в око, одразу звертайтеся до фахівців, нагадує лікар Оксана Вітовська

Україна разом з усім світом відзначила всесвітній день зору. Що робити, аби нація не осліпла, розповіла в ефірі Українського радіо головний офтальмолог країни Оксана Вітовська.

Оксана Вітовська нагадала, що Всесвітній день зору був започаткований ВООЗ для того, щоб нагадати людям про те, що потрібно потурбуватися про здоров'я своїх очей.

Оксана Вітовська: в Україні імплементовані всі світові досягнення в офтальмології, наші фахівці знаходяться майже на тому ж рівні, що і міжнародні фахівці. Я з гордістю можу сказати, що Україна представлена в офтальмології на високому, достойному рівні.

Треба змінювати ставлення пацієнтів до свого здоров'я, ми повинні подумати, як забезпечити доступність до офтальмологічної допомоги. Тут більше питання не до офтальмологів, а сімейних лікарів. Вони повинні пам'ятати, що потрібно хоча б вимірювати внутрішньооковий тиск, оглядати сітківку і зоровий нерв, адже сьогодні в Україні основними причинами сліпоти є глаукома і ураження сітківки ока. Якщо хворобу вчасно діагностувати, їй можна запобігти. Ми не можемо повністю вилікувати такі хвороби, але зробити так, щоб людина до кінця життя могла себе обслуговувати і не втратила якість життя, - у наших силах.

Травму очей дуже легко отримати на роботі, працюючи з металом, деревиною, з болгаркою, або вдома чи на городі, тому очі необхідно захищати. Використовуйте будь-які окуляри, аби захистити очі, це здається дрібницею, але допоможе зберегти не тільки зір, а й очі.

Ми живемо у час, коли в офтальмології використовуються віртуальні гаджети для діагностики захворювань, впроваджуються у клінічну практику для лікування. Уже розробляються ретинальні імпланти, це по суті, біонічне око, вони допомагають повернути зір людям, у яких були спадкові ураження сітківки і вони з дитинства не бачили. Тому, те що сьогодні неможливо, вже завтра стане реальністю.

Переглянути на сторінці Українського радіо у Фейсбук.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!