Спецефір Українського радіо щодо вибухів боєприпасів неподалік Ічні на Чернігівщині

Спецефір Українського радіо щодо вибухів боєприпасів неподалік Ічні на Чернігівщині

В ефірі Українського радіо екстрено прозвучав радіоміст Київ – Чернігів. Темою розмови стали вибухи на шостому арсеналі Міноборони на Чернігівщині поблизу міста Ічня.

Зазначимо, що вибухи почалися в ніч на 9 жовтня. Із прилеглих населених пунктів евакуювали понад 12 тисяч людей. За даними Генштабу, цивільних мешканців району евакуювали до населених пунктів Іржевець, Парафіївка й Івангород. За фактами вибухів військова прокуратура відкрила кримінальне провадження за частиною третьою статті 425 (недбале ставлення військової особи до служби) Кримінального кодексу України.

Ведучими спецефіру були Юлія Шелудько та Юрій Табаченко у студії на Хрещатику, 26, а з чернігівської студії Суспільного радіо до розмови долучилися Андрій Соколов та Альона Сисенко.

Юлія Шелудько:сьогодні близько 3.30 ночі сталася детонація на великих складах боєприпасів ЗСУ неподалік від сіл Дружба і Августівка під Ічнею в Чернігівській області. У зв'язку з вибухом на шостому арсеналі по всі Чернігівській області введені відповідні обмежувальні заходи. 

Юрій Табаченко:Українське радіо з самого ранку відстежує ситуацію у Чернігівській області. Військова прокуратура Центрального регіону України повідомила про стан розслідування вибухів на території шостого арсеналу. За фактами вибухів прокуратурою розпочато кримінальне провадження.

Юлія Шелудько:інтенсивність вибухів на шостому арсеналі значно зменшилася, повідомила прес-служба Генштабу ЗСУ. Спостерігається задимленість, цивільних мешканців району евакуйовано до населених пунктів Іржавець, Івангород та Парфіївка.

Андрій Соколов:Чернігівщина опинилася у надзвичайній ситуації, з самого ранку користувачі соцмереж почали повідомляти про гучні та довготривалі вибухи, згодом почали з'являться фото- та відеодокази пожежі.

Альона Сисенко:на місці події працює наша колега Ольга Конопацька-Плєхова.

Ольга Конопацька-Плєхова:на повороті з Ніжина на Ічню стоять пости СБУ та поліції. Вони пропускають лише тих, хто їде допомогти евакуюватися родичам. Вибухи стало чутно за 20 кілометрів на під’їзді до Ічні за селом Томашівка. На в’їзді в Ічню стоять співробітники служби порятунку, вони записують тих, хто повертається в місто та залишає небезпечну зону. Частина мешканців повертається додому. На в'їзді до Ічні ми зайшли до одного з помешкань, яке знаходиться за 12 кілометрів від арсеналу, люди повідомили, що стало тихіше, вибухи припиняються. У центрі Ічні порожньо, всім було запропоновано евакуюватися, місцеві перевізники безкоштовно надали транспорт. З прилеглих районів прибула пожежна техніка та парамедики.  Уночі від вибухів вибило 56 шибок, зараз їх встановлюють. В ічнянській лікарні кажуть, що травмованих або постраждалих до них не надходило. Усіх пацієнтів лікарі евакуювали до шостої ранку в сусідню Парафіївку, де знаходиться оперативний штаб. Ми зараз туди прямуємо.

Альона Сисенко: прес-секретар ДСНС у Чернігівській області Євген Дубина повідомив, що о 3.40 ночі від мешканців населених пунктів Дружба, Дзюбівка, Августівка та Ічні почали надходити повідомлення про вибухи в районі військових складів.

Євген Дубина:у 16-кілометрову зону евакуації потрапило близько 30 населених пунктів із населенням майже 20 тисяч чоловік. Понад 10 тисяч людей було евакуйовано до Парафіївки, Івангорода та Іржавця. Зі станції Гребінка з Полтавщини було направлено пожежний потяг, підрозділи ДСНС Чернігівщини переведені на посилений режим несення служби.

Андрій Соколов:ми також зв'язалися з головою Парафіївської об'єднаної територіальної громади Валентиною Карпенко.

Валентина Карпенко:ситуація складна через те, що Парафіївка знаходиться у радіусі 25 кілометрів від зони ураження. Ми чуємо вибухи. Усі, хто може, виїжджає. У Парафіївці організовано пункти евакуації у будинку культури, лікарні, школах, дитячих садочках. Скрізь приймаємо людей.

Андрій Соколов:за інформацією ДСНС, територія шостого арсеналу становить близько 700 гектарів, з них технічна територія - 400 гектарів. З четвертої години ранку закрито повітряний простір у радіусі 30 км. Рух залізничного та автомобільного транспорту призупинено. На місці події працюють всі рятувальні служби, каже речник Генштабу ЗСУ Богдан Сеник.

Богдан Сеник:одразу було розгорнуто оперативний штаб ліквідації надзвичайної події. Оперативна група працює на чолі з начальником Генерального штабу. Проводяться обмежувальні заходи. Жертв серед військових та цивільного населення немає, матеріальні збитки уточнюються. Телефон для довідок і уточнень для громадян: 044 454 46 69.

Альона Сисенко:на Чернігівщині розгорнуто пункти евакуації, які знаходяться в Ічнянському, Бахмацькому, Прилуцькому районах. Директор Ічнянської школи №2 Галина Петруша розповість про евакуаційний пункт, який знаходиться у школі.

Галина Петруша:на даний час у нас знаходиться 365 людей. Будемо забезпечувати їх усім необхідним.

Альона Сисенко: перший заступник Ніжинського міського голови Григорій Олійник розповів, що міськрада також надає допомогу людям.

Григорій Олійник:ми розміщуємо людей, які прибувають. Ми забезпечили їх всім необхідним. Дехто хоче повертатися.

Юлія Шелудько:прем'єр-міністр Володимир Гройсман прибув до Чернігівської області та провів засідання оперативного штабу. У Фейсбук він написав: «Провів засідання оперативного штабу. Усі служби працюють в посиленому режимі, готові оперативно допомагати людям. Уся техніка, у тому числі пожежний потяг та літаки, в готовності. Доручив ДСНС та місцевій владі бути постійно на контакті з людьми, організувати місця тривалого розміщення і бути готовими розпочати опалювальний сезон».

Юлія Шелудько: Ми зв'язалися з Олександром Леоновим, виконавчим директором Центру прикладних політичних досліджень «Пента» щоби він експертно прокоментував реакцію Президента, очільника Генштабу, Прем'єр-міністра щодо вжитих заходів для подолання надзвичайної ситуації.

Олександр Леонов:реакція влади була дуже швидкою. Президент провів засідання воєнного кабінету щодо вибухів, військова прокуратура почала провадження, Прем'єр-міністр зайнявся евакуацією людей. Дуже важливо, коли різні гілки влади не плутаються один у одного під ногами, разом займаються цим питанням. Між повідомленнями про вибухи і часом дій пройшло мінімум часу. Більше того, йдеться про евакуацію тисяч людей. Таку операцію з нуля дуже важко організувати.

Слухати та дивитися ефір можна тут: https://goo.gl/R2PX6o