Аналітична довідка Українського радіо щодо Ічнянських складів (+аудіо)

Аналітична довідка Українського радіо щодо Ічнянських складів (+аудіо)

2. Що це за склади?

2.1 https://gazeta.ua/articles/np/_88-tis-tonn-boyepripasiv-scho-vidomo-pro-vijskovij-sklad-na-cernigivschini/863206

Склади 6 арсеналу Командування сил підтримки ЗСУ в/ч А1479, де стався вибух, входять до структури Центрального ракетно-артилерійського управління А0120.

Військовий склад знаходиться неподалік від села Дружба на південь від міста Ічня на Чернігівщині. Це приблизно 160 км на схід від Києва.

Територія 6 арсеналу складає близько 682,6 га, із них технічна територія - 402 га. Орієнтовно на складах знаходиться 88 тис. тонн боєприпасів.

У Державній службі з надзвичайних ситуацій уточнили, що зона найбільш можливого ураження - близько 16 км, площа - 7338 га. Сюди потрапляє 30 населених пунктів, де мешкає майже 20 тис. населення.

2.2. https://ua.censor.net.ua/n3090341

https://politeka.net/ua/news/regions/753858-vzryvy-boepripasov-v-ichne-chto-hranilos-na-skladah-i-pochemu-god-nazad-zagovorili-o-chp/

Згідно з відкритими даними, під Ічнею зберігалося близько 130-150 тисяч тонн боєприпасів майже всієї номенклатури – від патронів для стрілецької зброї до боєприпасів для реактивних систем залпового вогню. При цьому близько 20 тисяч тонн з цих боєприпасів з початку АТО були передані в зону бойових дій.

Підірвано сховища 120-мм мінометних мін, 122-мм гаубичних снарядів, 125-мм танкових снарядів і 122-мм реактивних снарядів "Град"

При цьому ЗМІ повідомляли, що 70% з цих боєприпасів є непридатними для використання і потребують утилізації.

Крім того, на території військової частини зберігався неутилізований порох.

У 2010 році боєприпаси арсеналу спробували вивезти з подальшим розформуванням військової частини. Відповідна директива діяла аж до 2016 року, але потім була скасована, а частина продовжувала працювати до цього дня.

Більш точна інформація про характер боєприпасів, що зберігалися на складах поки не розголошується. Однак в соцмережах звернули увагу на те, що після новин про пожежу та вибухи на складі в Чернігівській області було закрито повітряний простір в радіусі 30 км над місцем НП. Користувачі задалися питанням, чи не зберігалися на складах ракети, здатні збити літак

6-й арсенал вважався одним із порівняно захищених складів завдяки наявності контрольно-слідової смуги. Проблеми були, як і у всій армії, - неадекватне планування, невміння працювати з людьми і розставляти кадри, брак робочих рук і фінансування.

2.3. 6-й Арсенал вважався третім за стратегічним значенням та був третім за розміром серед всіх складів в Україні.

За словами народного депутата Антона Геращенко, радника міністра внутпр

"Трагедія в тому, що Україна вкотре втратить боєприпаси, стратегічний запас, який коштує сотні мільйонів доларів і який в Україні не виробляють. Там наразі вибухають дефіцитні снаряди для 122 мм гаубиць, снаряди для реактивних систем "Град" - це те, що в Україні не виробляється. "

Депутат зазначив, що про незадовільний стан складів біля Ічні було відомо, оскільки після пожежі на складах у Калинівці Вінницької області було оприлюднено фото, на яких видно, що частина снарядів зберігаються під відкритим небом

ФОТО: https://www.facebook.com/groups/212471576194924/?fref=nf

3. Теріторія вибухів.

https://www.facebook.com/184722968243235/photos/a.204294962952702/1950160401699474/?type=3&theater&ifg=1

3.1. Шкода від вибухів

https://www.unian.ua/incidents/10291575-vibuhi-bilya-ichni-zruynuvali-misceviy-molokozavod-ta-vokzal.html

Внаслідок вибухів на військовому арсеналі поблизу Ічні на Чернігівщині снаряди потрапили у місцевий автовокзал та зруйнували молокозавод. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив заступник міського голови Конотопа Ігор Степанченко.

Він розповів, що люди, які евакуюються із зони вибухів, не можуть виїхати з місцевого автовокзалу, тому що туди потрапили снаряди. Також, за словами очевидців зруйновано молокозавод в Ічні. Читайте також На Чернігівщині у зоні вибухів руйнуються та горять будинки, відключено електро- і газопостачання

"Всі їдуть без нічого. Деякі люди, особливо літнього віку, навіть паспорти не встигли взяти. Кажуть, що позакривали будинки, сараї з худобою і вночі пішли трасою до залізничної станції Плиски (де більшість з них і сіла у вагони). Інші, в кого було авто, рушили до станції Ніжин. Автовокзалом виїхати не вдалося, бо туди вже, кажуть, влучили снаряди. Ті хто живуть біля молокозаводу, говорять що й "молокозавод вже розбомбили", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляють, зруйновано завод з виготовлення сухого молока та масла. При цьому зазначається, що відомий на всю Україну завод згущеного молока вцілів, однак виробництво на ньому призупинено.

За фактами вибухів на складах боєприпасів у Чернігівській області військова прокуратура Центрального регіону розпочала кримінальне провадження за ч.3 ст.425 Кримінального кодексу України "недбале ставлення військової службової особи до служби, якщо воно спричинило тяжкі наслідки, вчинене в умовах особливого періоду, крім воєнного стану", що карається позбавленням волі на строк від п’яти до семи років.

3.2. Очевидці

https://www.bbc.com/ukrainian/news-45794419

У соцмережах активно обговорюють вибухи та пожежу на складах з боєприпасами поблизу Ічні Чернігівської області.

Про пожежу стало відомо вночі у вівторок.

Постраждалих немає, але вже евакуювали понад 12 тис. місцевих жителів, які скаржаться на звуки вибухів та вібрації від вибухових хвиль.

Дехто навіть повідомляє, що снаряди розлітаються по околицях і становлять небезпеку для людей.

У місцевих групах просять допомоги з евакуацією.

"У селi Тишкiвка люди сидять в погребах, будь ласка допоможiть їх забрати, зв’язку i свiтла немає", - пишуть у групі "Підслухано в Ічні".

Інші ж пропонують допомогу.

"Можу допомогти з житлом, прийняти до себе близько 10 чоловік, тож кому потрібна допомога - пишіть, проживаю в Броварському районі", - пише користувачка Nadiya Usenko.

Багато хто шукає родичів із цього району, з якими втратили зв’язок.

Є також ексклюзивний звук: Євген Зінич, волонтер, з місця події.

Прослухати

Останні новини
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
Продати Patriot для України можуть країни Європи або Близького Сходу — експерт
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
На Запоріжжі знайшли притулок 228,5 тисяч ВПО – Мироненко
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Промінь рекомендує: Vitaliia, Гурт Дно з треком "Це тільки демо" (за участі Мухи Мухича і Caronlil)
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Кримську кампанію Болбочана називають однією з найуспішніших спецоперацій ― історик
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Наслідки ракетного удару в Чернігові: постраждалим виплатять грошову допомогу
Новини по темі
Як "Хаймарси" допомагають нищити склади з боєприпасами росіян та що буде з Кримським мостом? Коментує генерал армії
Через нестачу складів для врожаю аграрії з експорту переходитимуть на переробку — Марчук
Відлуння Чехії в Україні: як пов’язані вибухи на складах боєприпасів обох країн?
На території військового арсеналу в Ічні виявили безпілотник — ЗСУ
Повітряний простір над 6 арсеналом під Ічнею відкрито (аудіо)