Хто або що стоїть між САП і НАБУ?

Хто або що стоїть між САП і НАБУ?

Конфлікт НАБУ і САП: як війна з корупцією перетворилась на війну між керівниками антикорупційних органів. У ефірі Українського радіо член Національного агентства з питань запобігання корупції Руслан Рябошапка аналізує ситуацію.
 
Зараз впроваджується думка в суспільстві, що тільки молоді можуть змінити всю стару систему. Чи є це прикладом того, що це не так?
на фото: Руслан Рябошапка
Руслан Рябошапка: Так, дійсно, декілька років тому стала популярна фраза: "Краще п'ять років помилок, ніж п'ятдесят років саботажу". Гаразд, ми вже п'ять років помилки робимо, і ці помилки роблять в основному молоді люди. У нас навіть достатньо молодий президент, якому 52 роки. У нас дуже молодий прем'єр, якому не було 40 років, коли він став головою уряду. Можливо, ці помилки багато у чому зумовлені відсутныстю належного досвіду.
 
От, власне, те, що відбувається з керівництвом антикорупційних органів. Можемо прослідкувати життєвий шлях кожного з керівників. Жоден з них не мав належних знань, та й загалом тієї простої життєвої мудрості, яка б допомогла вийти із складної ситуації.
 
Про що це може свідчити: про те, що суспільство після кількох дуже потужних чисток, починаючи з революцій сторічної давності 1917-го року, голодоморів, колективізації, Другої світової війни, розстріляне відродження, 60-ті роки - це циклічне вимивання людей високого духу, які могли б стати справжніми лідерами і очолювати прогресивну ходу у суспільстві?
 
Руслан Рябошапка: Те, що відбувається останні 5 років я б не пов'язував з фактичним зниченням нашої інтелігенції і інтелектуально-культурної еліти. Мені здається, ми живемо у певних ідеологічних межах, які ми самі собі встановили і тепер ми не можемо за ці межі вийти. Потрібно поглянути з якогось іншого боку, іншого цивілізаційного виміру орієнтуватися на світ, а не жити в банальних штапмах. І от те ж, про що ми говоримо - тільки молодь може навести лад, тільки корупція причина усьому. Можливо, причина криється і тамю Тому що у нас, на жаль не залишилось лідерів нації, людей, до яких народ прислухався б.
 
На Ваш погляд, це юначий максималізм двох дуже молодих очільників дуже високих органів, чи це конфлікт, який роздмухується кимось?
на фото: Борис Малишев
 
Борис Малишев: Я думаю, що це поднання двох чинників. Я не буду зараз оцінювати психологіні якості цих двох лідеріів новоутворених відомств. Але аналіз публічної поведінки свідчить про те, що з самого початку взаємодії цих органів були не порозуміння. Та чесно кажучи, так і має бути, коли слідчий НАБУ і прокурор САП розслідують разом справу. САП керує процесуальною справою слідчих, потім оцінює на обгрунтованість доказів, готує обвинувалний висновк до суду і вже в суді прокурори представляють сторону обнувачення. Тут нічого оригінального, так працюють всі правоохоронні органи. І маємо здобутки, певні стандарти роботи непогані. Але, на жаль, під тиском громадкості, під тиском політичних еліт, між цими органами зародився конфлікт, який вже вийшов за юридичну площину і перейшов у політичну. Звичайно, у цьому зацікавлені топ-корупціонери і вони певною мірою підживлюють цей конфлікт.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!