Ірина Верещук: потрібно підняти питання в ООН щодо роздачі паспортів Угорщиною

Ірина Верещук: потрібно підняти питання в ООН щодо роздачі паспортів Угорщиною

Угорщина пригрозила ще більше сповільнити інтеграцію України до ЄС після скандалу з видачею паспортів у консульстві в Береговому. Таку заяву зробив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

Про те, як Угорщина роздає паспорти на Закарпатті, розповіла в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" президент Міжнародного центру балтійсько-чорноморських досліджень Ірина Верещук.

Чому Угощина так поводиться і кому це вигідно?

Ірина Верещук: у голові не вкладаються такі слова від міністра закордонних справ європейської держави, яка є членом НАТО, ЄС і є інтегрованою у всі європейські структури. Ці слова про перешкоджання інтеграції до ЄС сусідньої дружньої країни вражають. З іншої сторони, юридично і формально вони мають такі важелі, адже кожна країна-учасниця Договору про Європейський Союз має право голосу і має право висловлюватися на ту чи іншу тематику. Угорщина буде використовувати ці інструменти. Але куди вже більше сповільнювати Україну - Росія та Угорщина це роблять, Польща виставляє якісь претензії. Важко зараз говорити про те, чому так склалось, чому ми довели ситуацію до такого стану. Не раз вже обговорювалося те, що Угорщина все нахабніше починає себе вести на нашій території. Тепер питання лише за українською стороною.

Перше, що потрібно зробити - підняти це питання з керівництвом ЄС в кулуарах та певних комісіях Генеральної асамблеї ООН, коли наша делегація на чолі з президентом, міністром закордонних справ та інших посадових осіб, перебуватиме там з візитом. Наші дії повинні бути адекватними ситуації.

Політика Угорщини знаходиться в опозиції, зокрема, до ЄС, президента Угорщини називають європейським диктатором, зрештою у Європарламенті вирішили покарати країну за системні порушення європейських цінностей і ініцювали проти неї санкційну процедуру. 348 депутатів Європарламенту проголосували за те, аби дати старт цій процедурі. Кінцевий результат цієї процедури - позбавлення Угорщини права голосу у Європарламенті. Як ви бачите розвиток цієї ситуації?

Ірина Верещук: тут більше йдеться не про позбавлення права голосу в Європарламенті, а про гроші, бо крім позбавлення голосу зараз розглядаються питання про зменшення дотацій Угорщині і Польщі, вони фактично будуть карати їх грошима. Це дуже дратує Угорщину, адже з країни виїжджає багато людей працювати за кордон, розвиток економіки країни уповільнюється, тому є бажання нашкодити, показати, мовляв, побачите, що буде, якщо ви нам зменшите дотації, ми вам покажемо на кордоні з Україною, яку можемо заварити кашу. Угорщині потрібно дивитися, не як зашкодити Україні, а як допомогти собі. До того ж, таку політику Угорщина проводить щодо Сербії, Словаччини, вони там також роздають паспорти, але у Словаччині діє чіткий механізм позбавлення громадянства у випадку виявлення подвійного громадянства. Україна не приймає такого механізму. Тому нині Україні потрібно розробити певні законодавчі інструменти, які дозволять карати за такі речі. Згідно з Конституцією подвійне громадянство в Україні заборонене, але немає чіткого механізму притягнення до відповідальності за подвійне громадянство.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!