Андрій Андрушків: У промові Президента я нічого не почув про зміну виборчої системи

Андрій Андрушків: У промові Президента я нічого не почув про зміну виборчої системи

Виступ президента у парламенті прокоментували в ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Вдень" голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко та керівник Департаменту публічної політики Громадської організації "Центр UA" Андрій Андрушків.

на фото: Андрій Андрушків

Андрій Андрушків: мені сподобалася промова, текст дужке добре скомпонований, дуже добрі тези, промова продовжує думки, які президент озвучив під час конференції ЄС. Що мене стурбувало: президент дуже багато говорить про безпекові виклики, які нам несуть наступні вибори. Я очікував тезу, що вибори нам несуть кремлівський реванш, очевидно, він планується, але я нічого не почув про зміну виборчого законодавства - це дуже важливо для України зараз.

Ми вже давно говоримо про те, що ситуація, у якій перебувала ЦВК з нелегітимною більшістю членів, повинна бути вирішена. Експерти вважають, що можемо отримати прецедент з продубльованим складом ЦВК, як від цього застерегтися, як відбуватимуться події?

Андрій Андрушків: я очікую, що Верховна Рада буде голосувати за ті подання, які є, відповідно, буде відбуватися оновлення ЦВК. Збільшення складу ЦВК як раз і був той компроміс, щоб задовільнити бажання президента.

на фото: Володимир Фесенко

Володимир Фесенко: не тільки президента. Головна проблема, чому за оновлення ЦВК не голосували на минулій сесії парламенту, були побоювання деяких партій, що їх просто "кинуть", тому голосів не вистачало. Зараз такої проблеми не буде, хоча для президента, безумовно, є свій бонус - формальна більшість його представників буде, але досвід 2004 року показує, або навіть якщо поглянути на склад нинішньої комісії - більшість з них - колишні регіонали.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!