Андрій Забловський: закон "Маски-шоу стоп" існує на папері, а на практиці не виконується

Андрій Забловський: закон "Маски-шоу стоп" існує на папері, а на практиці не виконується

"Маски-шоу стоп": чи врятує Уряд бізнес від своїх силовиків? Прийняття закону, покликаного покінчити з безпідставним затягуванням термінів досудового розслідування, прокоментував в ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Вдень" український громадський діяч, керівник секретаріату Ради підприємців при Кабінеті міністрів Андрій Забловський.

Про що свідчить прийняття цього закону?

Андрій Забловський: прийняття цього закону свідчить про те, що проблема роботи правоохоронних органів, їхніх контактів з бізнесом та субєктами господарювання, проблема рейдерства надзвичайно актуальні. Це комплексні системні проблеми, яка вказують на зевершену реформу судової і правоохоронної системи. Це був логічний крок після прийняття закону "Маски-шоу стоп-1", який збільшував відповідальність правоохоронців за порушення прав підприємців під час здійснення слідчих дій. До цього була створена міжвідомча комісія з органів влади, представників бізнесу, роботодавців, в результаті роботи цієї комісії були напрацьовані певні рекомендації, які були оформлені у вигляді законодавчих змін. Пакет напрацьованих змін поступово збільшився, адже всього не можна передбачити, прийняли закон "Маски-шоу стоп-2". Але питання у тому, наскільки прийняття цього закону вирішує проблеми, які були раніше.

Є така новела в законі, наприклад, якщо триває досудове слідство і нікому не пред'явлено підозру, а кажуть, що такі досудові розслідування можуть тривати роками, це не дає розвиватися бізнесу і фунціонувати компанії. Зараз є можливість оскаржувати це по суду і приводити до закриття справи. Якщо в офісі з'явилися силовики в балаклавах, вилучили сервера, це величезні збитки для підприємця. У чому тоді рівновага між ризиками і в тому, що цей закон дає?

Андрій Забловський: дійсно, часто в рамках досудового розслідування відбувається відволікання ресурсів, моральне та психологічне навантаження на працівників, тому новела по строкам дуже корисна, але вона не вирішить всіх питань. У нас багато ідеальних законів, але вони не працюють.

Якщо повернутися до новацій закону, тепер і чіткий механізм, щоб зафіксувати дії конкретного чиновника, слідчого або прокурора. Також встановлені обмежувальні строки на стягнення збитків підприємцем від правоохоронних органів. Це має бути зроблено впродовж 6 місяців. Як застосовуватимуться ці норми?

Андрій Забловський: це питання поки що риторичне, адже я вже казав, закони у нас класні, але не завжди виконуються.

З початку року було подано близько 109 скарг до офісу бізнес-омбудсмена, які стосуються незаконних дій правоохоронних органів. 60% з них стосуються протиправних дій за період до набуття чинності закону "Маски-шоу стоп-1". Кількість обшуків за останні чотири роки сягнула ста тисяч. Чи можуть нові закони відігравати хоча б стримуючу роль у діях правоохоронних органів?

Андрій Забловський: це питання виконання закону, адже на папері він існує, а на практиці не виконується, тому що механізм застосування закону ще не прописаний.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!