Михайло Чаплига: Україна не розірве, а не подовжить договір про дружбу з РФ

Михайло Чаплига: Україна не розірве, а не подовжить договір про дружбу з РФ

Президент ввів в дію рішення РНБО про денонсацію Договору про дружбу з Росією. Це рішення прокоментували в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" завідувач відділом розвитку політичної системи Національного інституту стратегічних досліджень Петро Бурковський та експерт Українського інституту з прав людини Михайло Чаплига.

До яких кроків Украіна буде вдаватися зараз, що вони будуть означати на практиці, що буде далі?

на фото: Петро Бурковський

Петро Бурковський: рішення про денонсацію Договору про дружбу з Росією чекало суто процедурних моментів. Ми попереджаємо Росію дипломатичним шляхом, що розриваємо ці угоди, аргументуючи це тим, що Росія порушує умови договору, адже у договорі йшлося про те, що Росія визнавала повагу до територіальної цілісності та суверенітету України та непохитність українських кордонів.

Чому потрібно бути обержними при розірванні цього договору?

Петро Бурковський: Україна існувала до 1997 року без цього договору, укладалися угоди в рамках СНД. Це є логічний крок, ми показуємо світовому співтовариству, що Росія виступає агресором щодо України, ми готові повернутися за стіл переговорів лише тоді, коли Росія відновить статус-кво до подій 2014 року.

Цього не можна було зробити раніше через те, що раніше Схід не бачив перед собою реальної загрози, йдется про втручання Росії у вибори в США, події у Солсбері, дестабілізацію ситуації в країнах, які прагнуть вступити до ЄС. Найбільше вразила світ спроба державного перевороту з вбивствами політиків у Чорногорії, пов'язана зі спецслубами Росії. Зараз ми бачимо, що відбувається збурення ситуації в Македонії і Греції. Тепер, коли ми розриваємо цей договір, це не виглядає досить радикальним кроком з боку наших закордонних партнерів.

на фото: Михайло Чаплига

Михайло Чаплига: мені здається, що ми фактично не розриваємо договір, адже в договорі сказано, що є опція непродовження договору, тому ми його просто не продовжуємо, відтак він втратить силу. Нині цей договір не грає ключової ролі, але у процедурах записано, що сторона, яка хоче непродовження договору, повинна повідомити про це, ми не повинні пояснювати, чому. Буде голосування у парламенті, тоді МЗС подасть до 1 жовтня інформацію дипломатичними каналами в Росію, власне і відбудеться непродовження дії договору. Україна має близько 300 договорів з Росією, їх треба проаналізувати, адже багато спірних моментів у цих договорах можуть стати предметом розборок в міжнародних судах.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!