Богдан Яременко: Україна не повинна була видавати Росії Тумгоєва на тортури і вірну смерть

Богдан Яременко: Україна не повинна була видавати Росії Тумгоєва на тортури і вірну смерть

17 вересня біля Генеральної прокуратури України протестували активісти. Вони вимагали відставки заступника генпрокурора Єніна, який підписав рішення про екстрадицію до Росії активіста Тимура Тумгоєва.

Чи варто забувати про війну заради співпраці правоохоронних органів, розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" експерт-міжнародник, голова Фонду "Майдан закордонних справ" Богдан Яременко.

Наскільки нормальне на 5 році війни таке рішення про ексатрадицію Тимура Тумгоєва, адже є інформація, що він воював на боці України?

Богдан Яременко: тут є ширша проблема, наша судова і правова система досі поводить себе за лекалами радянських часів. Україна завжди видає будь-кого за запитами колишніх радянських держав, особливо коли мова йде про мусульман, навіть до тих країн, де є смертна кара. Мені здається, це абсолютно неприпустимо, адже правозахисники б'ються буквально за кожну людину. Часто запити на екстрадицію мають чисто політичне підгрунтя.

Що стосується Росії, ця ситуація здається дивовижною, вона є наслідком гібридності у ставленні до Росії, до війни з боку української влади. Ми не прийняли для себе принципових рішень, коли рішення не збігаються із гучними заявами. Йдеться не про правові зобов'язання України, звичайно, вони є, але якщо ми говоримо, що в Росії є близько ста українських політв'язнів, як ми можемо довіряти російській правовій системі. Україна не повинна видавати Росії людей на вірну смерть, тортури і знущання, ми бачимо, як в Росії виносяться судові вердикти.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!