Політолог Віктор Таран назвав кілька версій активізації НАБУ

Політолог Віктор Таран назвав кілька версій активізації НАБУ

Про що свідчать підозри НАБУ щодо високопосадовців: про активізацію боротьби з корупцією або про політичні ігри перед виборами? Чому підозри проти посадовців з'являються одна за одно, прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" голова Центру політичних студій і аналітики "Ейдос" Віктор Таран.

З чим пов'язана активізація НАБУ?

Віктор Таран: перша версія - це те, що працівники НАБУ активно працювали влітку, збирали доказову базу і нині подали документацію щодо високопосадовців.

Друга версія полягає у тому, що починається аудит НАБУ, в середу на комітеті Верховної Ради з питань протидії корупції, який, до речі, очолює представник Народного фронту, мали розглядатися питання аудиту та ефективності НАБУ. Деякі експерти вважають, що така активність напередодні розгляду питань у комітеті Верховної Ради з питань протидії корупції пов'язана з тим, що можливо під цей аудит і робилися ці подання, якщо б НАБУ критикували, звернули увагу на те, що Омелян - представник Народного фронту.

Якщо говорити про політику, кому може заважати міністр Омелян?

Віктор Таран: коли йдеться про чиновника такого рівня, однозначно йдеться про політику, ми цього не можемо відкидати. Хтось скаже, що це політика НАБУ, яка б'є по персонам, які на слуху, адже порушення справи проти такої людини піднімає інформаційну хвилю, зростає медійний рейтинг.  

Чи є у когось політичний вплив на НАБУ?

Віктор Таран: якщо б ви півроку назад, я б відповів - ні, але після того, як пан Ситник їздив вночі до президента, зустрічався з народними депутатами, аура доброчестності, яка у нього була, похитнулася.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!