Галина Третякова: В Європі на дорогах обов’язково страхують виключно відповідальність

Галина Третякова: В Європі на дорогах обов’язково страхують виключно відповідальність

Чи можливо перевірити фінансову спроможність страхової компанії? Які супутні продукти пропонують страховики? Наскільки вони корисні?

Про це в ефірі Українського радіо у програмі "Safe" розповіла генеральна директорка Української федерації убезпечення Галина Третякова.

Водії зобов’язані страхуватися і купувати "автоцивілку". Що це за вид страхування?

Галина Третякова:  Я б хотіла зупинитися на європейській практиці, де обов’язково страхують виключно відповідальність. Це означає, якщо ви сіли за кермо автівки, то ви вступили у правовідносини з дорогами та іншими водіями. Є закон про дороги, правила дорожнього руху. Відповідно, ви знаходитеся у правовідносинах і можете їх порушити або бути необережними. Європейська юриспруденція дійшла до того, що у таких правовідносинах є презумпція вини – якщо ти шкоду наніс, то ця шкода має компенсуватися у повному обсязі.

Базовий приклад – невелике ДТП, коли хтось когось стукнув. Відповідальність водія, який винен, буде покриватися за рахунок страхової компанії.

Галина Третякова:  Україна імплементується у європейську спільноту, наші автівки частіше їздять за кордон і до нас в’їжджають іноземні громадяни на своїх автівках. І хтось з іноземних громадян може нанести шкоду українцю або навпаки. Для цього існує система зеленої картки. Коли страховики з різних країн покривають відповідальність своїх громадян. Це таке саме страхування, але воно вже носить міжнародний характер.

Що ще можна страхувати?

Галина Третякова:  Всі види страхування поділяються на три великі групи: особисте страхування (захист від нещасного випадку на виробництві, втрата життя годувальника у домогосподарстві, інвалідність, медичні витрати, пенсійне страхування, накопичувальне страхування для дитини на навчання у вищих закладах). Страхування відповідальності є не лише водія. Наприклад, ви живете у великому багатоквартирному будинку і заливаєте сусіда, який живе знизу. Це ваша відповідальність перед сусідом і вона має матеріальні витрати. Або, наприклад, ваша дитина розбила комусь вікно м’ячем. Ви відповідаєте за нанесення такої шкоди. Третій великий клас страхування – це страхування майна. Є ще страхування людей, які виїжджають за кордон, – assistance (допомога за кордоном). Можете купувати собі витрати на нещасний випадок, гострі хвороби. Особливо, якщо це стосується Америки, Австралії – це достатньо дорого. Коли людина втрачає свідомість і її забирають ( у нас були випадки, коли гелікоптером в Австрії з вершини гори забирали людину, яка каталася і втратила свідомість). Це дуже дорого. Якщо ви не багатій, то треба страхування. Також розповсюджується на юридичні витрати (якщо ви втратили паспорт). А ще, є такі ризики: затримка рейсу, втрата багажу. І на оці витрати ви зможете отримати відшкодування. Але ще у нас банкрутства туристичних компаній. Клієнт може купити додаткове покриття у разі, якщо щось трапляється з туристичною фірмою.

Це та історія, коли люди по декілька дній чекали у аеропортах. Одна з резонансних новин цього літа.

Галина Третякова:  Це діє дуже швидко. Компанія вступає у права, якщо людина не отримує послугу протягом 24 годин, вони допомагають вам з готелем, якщо немає можливості повернутися назад або шукають якийсь варіант повернення (наприклад, квиток). От така допомога дуже актуальна.

Чи можна у працедавця вимагати медичне страхування?

Галина Третякова: Це додаткові пільги, які дає роботодавець. Я б рекомендувала або з Профспілкою, або з об’єднаним трудовим колективом поговорити з роботодавцем. Такої обов’язкової вимоги поки немає.

Ми говорили, що страхування – це історія про управління ризиками. Поясніть цю думку.

Галина Третякова: Страхування – це і є фондування. Воно вирівнює доходи домогосподарств, коли трапляється страховий випадок. І у такий спосіб домогосподарство може розрахувати, що у мене "от такий дохід" і сплески будуть перекриті. І це не призводить до банкрутства домогосподарства.

Прослухати повну версію розмови.

Уроки фінансової грамотності на Українському радіо. Разом з фахівцями навчаємо, як правильно зберігати і примножувати гроші. Слухайте щосуботи о 16:20!