Олег Пендзин: Якщо в Україні вироблятиметься кінцевий продукт, зарплати зростуть

Олег Пендзин: Якщо в Україні вироблятиметься кінцевий продукт, зарплати зростуть

Прем'єр-міністр анонсував нову мінімальну зарплату - 4170 гривень, а профспілки вважають, що "мінімалка" з 1 січня 2019 року має становити 7700 гривень.

В ефірі Українського радіо у програмі "Сьогодні. Зранку" ситуацію з мінімальною зарплатою прокоментували виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин та експерт Українського інституту з прав людини Михайло Чаплига.

Чи може, наприклад, медичний працівник зі стажем роботи у 40 років отримувати зарплату у 3048 гривень, тоді як місячна мінімальна зарплата в Україні складає 3723 гривень?

на фото: Олег Пендзин

Олег Пендзин: якщо людина працює повний робочий день, встановлюється мінімальна зарплата, нижче якої вона опуститися не може. Але від 3723 гривень вираховується податок на доходи фізичних осіб - 18%, військовий збір. На сьогоднішній день люди отримують дуже маленькі зарплати. У сусідньої Польщі, наприклад, середня зарплата на місяць - 1200 євро. Так відбувається через те, що Україна підтримує сировинну спрямованість виробництва. Ми вивозимо з країни ту сировину, де достатньо низький рівень доданої вартості. Це призводить до того, що у нас маленький ВВП, продуктивність праці на наших підприємствах низька - ми вивозимо сировину за дешево, а кінцевий продукт купуємо дорого, тому маємо європейські ціни, а зарплата достатньо низька. Якщо у нас в країні почне вироблятися кінцевий продукт, зарплати зростуть.

Чому держава не виплачує працівникам хоча б середню заробітну плату?

на фото: Михайло Чаплига

Михайло Чаплига: за даними Державної міграційної служби України, понад 10 мільйонів працездатного населення України виїхали закордон, фактично мова йде про те, що у нас нема кому працювати. Коли кажуть давайте піднімемо "мінімалку", ті, хто сплачує єдиний соціальний внесок, платитимуть більше. Розмови про збільшення мінімалки - це розмови про збільшення оподаткуання тих, хто працює в Україні. Також дуже багато розрахунків і форм прив'язані до поняття "мінімальна заробітна плата". Якби уряд розморозив тарифні сітки, тоді б вчителі отримували зовсім інші гроші. Зрозуміло, що цього неможливо зробити з економічної точки зору.

 

Прослухати повну версію розмови.

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях із 8.00 до 10.20!