Ольга Айвазовська: Розглянуто 25 % поправок до проекту нового виборчого законодавства

Ольга Айвазовська: Розглянуто 25 % поправок до проекту нового виборчого законодавства

Корупція на виборах. Як унеможливити підкуп виборців та фальсифікацію результатів волевиявлення?

В ефірі Українського радіо у програмі "Коло доброчесності" над цими питаннями розмірковували співзасновниця і голова правління Громадянської мережі ОПОРА Ольга Айвазовська та голова і співзасновник громадської організації "Центр: UA" Олег Рибачук.

У яких країнах вибори відбуваються чесно?

на фото: Ольга Айвазовська

Ольга Айвазовська: якщо брати рейтинги найуспішніших країн, де комфортно жити, це, переважно країни ЄС та скандинавські країни - Норвегія і Швеція, де найбільша проблема виборчого процесу - тотальна відкритість, коли громадянин може прийти на виборчу дільницю та спостерігати за перерахунком голосів, або прийти на виборчу дільницю у день виборів, взяти у агітаторів бюлетень їхньої партії, і проголосувати. У Норвегії громадянин може сам намалювати бюлетень, дотримуючись певної форми.

Як сталося, що була можлива корупція на виборах після Революції гідності?

на фото: Олег Рибачук

Олег Рибачук: я вважаю, що це наслідок, а основна причина в тому, що вже 5 років після Майдану нас хочуть змусити голосувати за тим законом, який активував Янукович. Всі політики обіцяли, що такої ганьби більше не буде, але вона не просто є, а й відчайдушно захищається - виборці грають за тими ж самим правилами - телевізійна реклама нелімітована, країна завішана білбордами, мажоритарка вже розписана, у нас немає відкритих списків, тому що кандидат повинен переконувати виборців, але все вирішує партійна верхівка. За інформацією фонду "Демократичні ініціативи", 41 відсоток українців розуміє, що потрібна реформа виборчого законодавства.

Що має змінитися, якщо буде ухвалено зміни до виборчого кодексу?

Ольга Айвазовська: я працюю в робочій групі по виборчому кодексу, станом на понеділок було розглянуто 25 % правок, 3300 правок до проекту виборчого законодавства не розгянуто. Але я як експерт не можу сказати, що буде в останній редакції, адже не бачу кінцевого документу. Серед ініціатив - вибори народних депутатів за регіональними відкритими списками, де буде 27 регіонів, шляхом рейтингового голосування кожен громадянин буде віддавати пріоритет конкретному кандидату в списку політичної партії, кількість мандатів буде розігруватись у великих обласних округах і залежатиме від явки. На Заході України буде більше мандатів, ніж на Сході. Є певні просування в частині прозорості фінансування, підзвітності, регулювання агітації.

Прослухати повну версію розмови.