Олександр Хара: Альтернативи НАТО для України не існує з точки зору національної безпеки

Олександр Хара: Альтернативи НАТО для України не існує з точки зору національної безпеки

Президент України вніс до Верховної Ради проект змін до кількох статей Конституції щодо закріплення норми про прагнення України до НАТО та Євросоюзу, а також виключення положення про базування Чорноморського флоту Росії в Криму.

Проект змін до кількох статей Конституції прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" дипломат, експерт Майдану закордонних справ Олександр Хара.

Яке ваше ставлення до такої ініціативи, чи є у цьому потреба?

Олександр Хара: альтернативи НАТО для України не існує з точки зору національної безпеки і захисту від агресії Росії. Питання у тому, чи відповідають реальності запропоновані президентом зміни до Конституції щодо закріплення норми про прагнення України до НАТО та Євросоюзу. По-перше, Конституція - це головний закон України, який визначає принципи функціонування держави. Європейська іденичність або належність українців до європейського простору є деклараціями, які не мають відношення до Конституції як такої. По-друге, президент і так є гарантом виконання зовнішньо-політичних завдань України, тому надавати йому додаткові віртуальні повноваження гаранта цього курсу не має сенсу. Проект змін до кількох статей Конституції досить дивний - виключення положення про базування Чорноморського флоту Росії в Криму, звичайно, позитивне, але аким чином вони ставлять під удар іншу річ, якщо, наприклад, ми хочемо стати членом НАТО, відповідно, ми маємо надати країнам НАТО можливість розміщення на нашій території збройних сил альянсу, або надати їм можливість мати військову базу. Якщо прибрати 14 пункт Конституції про перебування військових баз для іноземних формувань на правах оренди, виявляється, це непродумане тактичне рішення, адже в дію вступає стаття 17 Конституції України, у якій йдеться, що "На території України не допускається розташування іноземних військових баз". Тому, вважаю, заяви про зміни цих статей Конституції використовуються у політичних цілях напередодні виборів.

Як можна захистити Україну від зміни курсу на Захід, якщо, наприклад, відбудеться зміна у владі після виборів?

Олександр Хара: у будь-якій демократичній країні є представницька демократія, яка вирішує такі питання, Конституція відрізняється від інших законів тим, що її складніше змінити. Головним фактором незмінності курсу нашої держави є те, що українське суспільство налаштоване на європейську і євроатлантичну інтеграцію і вже не повернеться в "русский мир".

Прослухати повну версію розмови.
 

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!