Ірина Верещук: Питання про санкції щодо Росії з боку Ради ЄС можна вважати вирішеним

Ірина Верещук: Питання про санкції щодо Росії з боку Ради ЄС можна вважати вирішеним

Канцлер Австрії 4 вересня приїхав до України. Про що може говорити Себастьян Курц з Петром Порошенком після танців Путіна, прокоментувала в ефірі програми Українського радіо "Сьогодні. Ввечері" президент Міжнародного центру балтійсько-чорноморських досліджень Ірина Верещук.

Політики Австрії підтримують позицію євроінтеграційного курсу України?

Ірина Верещук: Себастьян Курц сьогодні заявив, що на Донбасі відбувається агресія з боку Росії. Він додав, що безальтернативним є діалог з Росією, Нормандський формат і дотримання Мінських угод. Австрія нині головує в Раді Європи, дуже добре, що її очільник сьогодні знаходиться у Києві, де вирішуватимуться питання щодо продовження антиросійських санкцій на дипломатичному рівні. Я оцінюю такий візит позитивно, хоч не всі політики Австрії підтримують Україну, тим не менше, політика - це велика гра. Україна також не завжди реагує на події, що відбуваються в Австрії.

Себастьян Курц і Петро Порошенко домовилися, що 2019 рік буде роком української культури в Австрії, Себастьян Курц закликав Росію повернутися до столу переговорів щодо Донбасу. Чи буде ця заява підкріплена реальними діями?

Ірина Верещук: Австрія історично є нейтральною країною, вона не входить до НАТО, завжди була європейською платформою, де зустрічалися навіть диктатори, сідали за стіл переговорів. У данному випадку Австрія не зраджує своїм традиціям - бути місточком для переговорів, Себастьян Курц є провідником такої політики Австрії. Все залежатиме від того, як Україна себе вестиме по відношенню до Росії.

Як Австрія, яка головує в Раді Європи, може підтримати Україну?

Ірина Верещук: те, що публічно заявляв сьогодні у Києві Себастьян Курц, має дуже важливе значення для України, адже питання про антиросійські санкції можна вважати вирішеним. Це і є практичними кроками, це є визнанням правильності данних санкцій.

Прослухати
повну версію розмови.
 


Слухайте програму "Сьогодні. Ввечері" по буднях з 17.40 до 20.00!