Під час Священного синоду КПЦ йтиметься про Томос для України (аудіо)

Під час Священного синоду КПЦ йтиметься про Томос для України (аудіо)

Про надання українській Православній церкві автокефалії ймовірно йтиметься під час Священного синоду Константинопольської Православної Церкви, який відбудеться на початку жовтня.

Про це Українському радіо повідомив речник Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря.

З подробицями — Оксана Бовсуновська:

"Україна як держава забезпечує кожному громадянину право на свободу совісті та віросповідання, розповів речник Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря. За його словами, в Україні - понад 50 релігійних конфесій. Євстратій Зоря каже, що ті, хто оберуть підлеглість нинішньому Московському патріархату, стануть вірянами Російської православної церкви в Україні.

За словами Євстратія Зорі, всі митрополити долучатимуться до єдиної помісної української церкви з усім тим, чим вони керують нині. Не буде відбуватися жодних переміщень чи люстрацій. Як розповів Українському радіо митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Української православної церкви Олександр Драбинко, внутрішніх перешкод для єдності українського православ`я немає.

Серед загроз для української автокефалії є агресивне ставлення московської патріархії до визнання українського православ`я у вселенському православ`ї, - каже релігієзнавець Олександр Саган.

За словами Олександра Сагана, в Україні може бути період дестабілізації в православних громадах, тому що їм доведеться визначатися, чи долучатися до єдиної помісної української церкви, чи бути частиною церкви, яка має свій центр за кордоном".

Нагадаю, Вселенський патріарх Еммануїл повідомив, що Константинополь може одноосібно надавати автокефалію без згоди інших церков. Таке рішення ухвалили ієрархи під час Архієрейського собору у Стамбулі.

Оксана Бовсуновська, Українське радіо.

 

Прослухати

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!