Андрій Діхтяренко: На окупованих територіях прийшла до влади третя генерація бойовиків

Андрій Діхтяренко: На окупованих територіях прийшла до влади третя генерація бойовиків

Вбивство Захарченка організовано не українськими спецслужбами. Найбільш вірогідно  це те, що він дійсно вже почав заважати росіянам, тому що був занадто одіозною фігурою.  Зараз ми бачимо як на окупованих територіях фактично вже прийшла до влади третя генерація бойовиків.

Статус Донбасу: чи буде знову подовжений закон "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей"? Над цим питанням розмірковував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" головний редактор "Реальної газети" Андрій Діхтяренко.

Андрій Діхтяренко: Україна має показувати всьому світові і українським громадянам те, що вона завжди намагається триматися в легальному, в законному полі. Ми робимо якісь кроки. І Волкер також зауважив, що Україна робить якісь кроки, не зважаючи на те, що для прийняття політичного рішення стосовно Донбасу — це завжди викликає конфлікти в середині українського політикуму. Ми всі розуміємо, що ці рішення не є популярними, що вони ухвалюються під тиском обставин. Але їх потрібно робити, щоб показувати, що Україна хоче і надалі реінтегрувати окуповані території. Це в першу чергу сигнал для тих, хто лишається на непідконтрольному Донбасі. Ми навіть готові йти на розумні компроміси, щоб примусити Росію припинити цю військову агресію.

Зараз багато хто говорить, що вбивство Захарченко, пов'язано з тим, що Росія перед виборами спробує нам впихнути Донбас назад, щоб отримати ще більше впливу на виборчий процес. Яке ставлення до таких прогнозів?

Андрій Діхтяренко: Найбільш ймовірно, що це зроблено не українськими спецслужбами. Найбільш вірогідно  це те, що Захарченко дійсно вже почав заважати росіянам, тому що він одіозна фігура. Якщо дійде до того, що люди будуть сідати за стіл переговорів, ми не знаємо, в якому форматі це буде відбуватися. Зрозуміло, що для України, такий представник як Захарченко, який особисто брав участь у військових злочинах, у подіях 2014 року, не є придатним взагалі для того, щоб вважатися частиною України у будь-якому варіанті подій. Україна імплементує закони. А Росія зі свого боку вбиває підконтрольних їй бойовиків, яких вважає занадто одіозними. Це теж можна вважати кроками на зустріч у переговорному  процесі, хоча вони є такими кривавими.

А це не могли бути внутрішні розбірки між своїми?

Андрій Діхтяренко: В цій ситуація не можна виключати жодних варіантів. Звичайно, це також можливо. Логіка така, прибирають найбільш одіозних, заплямованих військовими злочинами  і на їх місце ставлять тих, хто взагалі або не приймав участь в подіях 2014 року, або був десь там в стороні і прийшов до влади наприкінці літа. Я вважаю, що зараз ми бачимо як на окупованих територіях фактично вже прийшла до влади третя генерація бойовиків. Ці люди не так часто красуватимуться перед камерами в камуфляжі, але будуть більш придатними для того, щоб реінтегрувати Донбас. Ми прибираємо монстрів, і ставимо таких напів монстрів. Можливо тут така логіка.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!