Олександр Сергієнко: "Питання постачання гарячої води киянам вирішене не до кінця"

Олександр Сергієнко: "Питання постачання гарячої води киянам вирішене не до кінця"

У столиці станом на серпень без гарячої води залишаються близько 10 тисяч житлових будинків через газовий конфлікт між Києвом і Нафтогазом. З’явилася інформація, що нібито кияни отримають гарячу воду десь в середині вересня. Принаймні так обіцяють у Київській міськдержадміністрації. 
 
Чи вирішене це питання, прокоментував в ефірі Українського радіо в програмі "Економ-варіант" директор Інституту міста Олександр Сергієнко.
 
Не зовсім. На Кабміні, засідання якого було на минулому тижні, прем'єр-міністр Гройсман дав доручення Мінфіну і Мінпаливенерго розглянути це питання. Тобто питання вирішене не до кінця. Хоча, як на мене, Нафтогаз тут веде себе не як державна компанія, а як компанія, яка намагається за будь-яку ціну заробити собі прибутки, а отже, і великі премії. Чому так? Є постанова Кабінету Міністрів №187, яка прямо зобов'язує Нафтогаз укладати договір з усіма теплопостачальними компаніями, які забезпечують населення теплом та електроенергією. Нафтогаз на чолі з паном Коболєвим просто саботують виконання цієї постанови. Адже суперечка може бути лише між двома суб'єктами. Між старою компанією "Київенерго", яка належить Ахметову, і новою компанією "Київтеплокомуненерго", яка належить киянам.
 
Але борг там 3,3 мільярди і в цей борг входить ще більше мільярда пені і штрафів. Саме їх ви маєте на увазі, як прояв комерційної поведінки Нафтогазу?
 
Абсолютно правильно, саме це я маю на увазі. Мер Києва Віталій Кличко заявив, що всі борги, які має населення, які мають юридичні особи, Київ, звісно, візьме на себе. Але чому кияни мають платити за недбале господарювання ахметівської компанії, це все одно не зрозуміло. Якщо компанія не виконувала свої обов'язки, нехай вона розраховуються за це все з Нафтогазом. Чому кияни мають за це розрахуватися? Нехай пан Коболєв вимагає від "Київенерго" цей був повернути цей борг. При чому тут київська влада? Пан Коболєв має підписати договір на постачання газу з Київською міською владою. От і все, що він має зробити. Чому він починає втручатися у відносини двох суб'єктів господарювання, абсолютно незрозуміло.
 
З ваших слів я так зрозумів, що Нафтогаз просто перевищує свої повноваження. Вони поводяться не як державна підприємство, а як якісь комерсанти, які хочуть заробити, і все.
 
Ви абсолютно правильно все розумієте. Державна компанія перш за все має дбати про державні інтереси. А що таке держава? Це насамперед народ, населення, у даному випадку кияни.
 
Прослухати повну версію розмови