Микола Бєлєсков: Через нові санкції Росія не зможе розробляти нові зразки військового озброєння

Микола Бєлєсков: Через нові санкції Росія не зможе розробляти нові зразки військового озброєння

Перша серія нових антиросійських санкцій: під прицілом США російський оборонпром. Чому Сполучені Штати укладають угоду з Мексикою, "воюють" з Канадою і обдаровують преференціями Аргентину, Бразилію та Південну Корею? Нова дорожня мапа французької дипломатії: Макрон пропонує Європі спільну оборону, переорієнтовується на Скандинавію і демонструє тихоокеанські амбіції.

В ефірі Українського радіо у програмі "Міжнародний контекст" заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков прокоментував головні політичні події тижня.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що нині відкладено Нормандський формат, адже його підписантами були Плотницький і Захарченко, якого днями вбили. Що далі відбуватиметься з нормандськими домовленостями?

Микола Бєлєсков: якщо згадати попередні заяви Лаврова, він виключав такі зустрічі і до цього, тому що російська сторона говорить, що Україна повинна виконати взяті до цього зобов'язання, які були досягнуті у 2016 році. Вже два роки зустрічі не проводилися у такому форматі. За вбивством Захарченка може стояти знищення тих, хто підписував ці домовленості, з іншого боку є варіант, який теж не виключають - прихід нових людей замість Плотницького і Захарченка, Росія знову заявить, що є лідери "ДНР"/"ЛНР", у яких руки не в крові, з ними потрібно домовлятися.

Реакції Росії на вбивство Захарченка така підозріло масована - багато російських політиків коментують цю подію, складається враження, що вони хочуть послати якийсь посил Заходу, що київська хунта ліквідовує ватажків сепаратистів. Чи може Росія притягнути на свій бік своїх європейських союзників?

Микола Бєлєсков: така тенденція прослідковується, Росія намагається звинуватити Україну, показати її терористичною державою, і таким чином тиснути на Європу. Але така стратегія не виправдає себе, адже у ЄС є чітке розуміння хто є хто, сумніваюся, що американці змінять свою позицію щодо України.

Нові американські санкції проти Росії викликані підозрою в причетності Кремля до отруєння кількох людей в Британії нервово-паралітичною речовиною "Новичок". Під прицілом США опинився російський оборонпром. Які це санкції?

Микола Бєлєсков: тепер Росія отримає заборону на експорт військових товарів, що стосуються питань національної безпеки і оборони, фактично американці впливатимуть на реекспорт не власних товарів, а й європейських. Нині Росія намагатиметься розробляти нові зразки озброєння, якщо не буде доступу до американських і європейських складових, це матиме негативний вплив на оборонпром країни-агресора.

Санкції були офіційно опубліковані 27 серпня, через 90 днів перейдуть на наступний - жорсткіший етап, якщо Кремль не наведе докази, що більше не використовує хімічну й біологічну зброю і не допустить інспекторів ООН для перевірок. На мою думку, Росія не допустить на свої хімічні об'єкти інспекторів, якщо вони дозволять перевірку, це опосердковано означатиме, що Росія визнає свою провину, тому санкції через 90 почнуть діяти.


Прослухати повну версію розмови.