ВІЛ вже давно вийшла із переліку смертельних хвороб - Ганна Арябінська

ВІЛ вже давно вийшла із переліку смертельних хвороб - Ганна Арябінська

ВІЛ-інфекція вже давно вийшла із переліку смертельних хвороб. Майже 43% жінок дізнають про свій ВІЛ-статус лише під час обстеження щодо вагітності.

Жінки з ВІЛ, скільки їх і наскільки вони обізнані про те як жити з ВІЛ? Про це розповіла в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" членкиня правління БО "Позитивні жінки" Ганна Арябінська.

На фото: Ганна Арябінська.

ООН назвала шість найпоширеніших причин смертності жінок віком від 30 до 49 років. Ці дані було оприлюднено в 2018 році. В усьому світі головною причиною смерті жінок у цьому віці є ВІЛ-інфекція. На другому місці ішемічна хвороба серця, на третьому - проблеми із вагітністю і пологами, на четвертому — інсульт, на п'ятому — рак грудей, а на шостому — туберкульоз. На скільки, пані Ганно, в Україні жінки обізнані про те, як жити з ВІЛ, як уберегтися?

Ганна Арябінська: В Україні існує проблема з обізнаністю жіночої частини населення про ВІЛ-інфекцію. На першому місці ми можемо запевнити, що жінки просто не знають і бояться  цього діагнозу, бо вважають, що це смертельна хвороба. Але ВІЛ-інфекція вже давно вийшла із переліку смертельних хвороб. Є ліки. Це просто хронічне захворювання. Якщо жінка прийматиме ліки, вона матиме повноцінне життя, народжуватиме здорових дітей і не буде мати загрози своєму і психічному, і фізичному здоров'ю. Така ситуація складається в Україні, що майже 43% дізнають про свій ВІЛ-статус лише під час обстеження щодо вагітності. Тобто зарання жінки не ходять, не тестуються. І кожна з жінок хвилюється, боїться, що на неї будуть вішати якісь ярлики, якщо вона просто піде і протестується на ВІЛ.

В Україні існує і чи потрібне гендерно орієнтоване надання медичних послуг і доступ до них жінок? Чи просто не потрібно розділяти тут за статтю?

Ганна Арябінська: Я особисто вважаю, що обов'язково потрібно. Наша організація саме лобіює ці поняття. Тому що фемінізація епідемії зараз просто на лице. Особливі послуги, які потрібні жінкам, тобто і гінекологічні, і психологічні, бо жінка завжди знаходиться в такому тривожному психологічному стані. Вона весь час переживає за себе, за дітей, за чоловіка і на її психіку таке дуже велике навантаження. Було б дуже важливо, якби на первинній медичній ланці працювали соціальні працівники, або надавався соціальний супровід. Жінки, дізнавшись про свій статус, знаходячись в такому складному психічному стані, отримали першочергову підтримку і не втрачали б ми цих жінок.

В чому в Україні найбільше виявляється дискримінація ВІЛ-позитивних жінок?

Ганна Арябінська: Найбільше дискримінація - це в плані звичайно насильства в медичній і побутовій сфері, коли дізнаються жінки про свій ВІЛ-статус, то різко зростає насильницьке ставлення в медичній сфері. Наприклад, до виявлення ВІЛ лише 3% жінок зазнавали дискримінації і насильства в медичній сфері, а після поставленого діагнозу, майже 50%. Така ж сама ситуація з близьким оточенням жінок. Якщо до виявлення захворювання — це лише 10%, то після виявлення такого діагнозу — 25,8%. Дуже велика різниця між тим як ставляться до жінок до діагнозу, і після. Серйозна проблема із побутовим насиллям. Багато наша організація прикладає зусиль, щоб побороти таку ситуацію та надає правовий захист жінкам, які зазнали насильства.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!