Пролонгація договору про дружбу з РФ виглядала б ганебно - Петро Олещук

Пролонгація договору про дружбу з РФ виглядала б ганебно - Петро Олещук

Якби договір про дружбу з РФ було пролонговано, то це, звичайно, виглядало б достатньо ганебною ситуацією.

Президент Петро Порошенко доручив МЗС України готуватися до розриву базового договору про дружбу з РФ. Цю ініціативу Глави держави в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень"  прокоментував кандидат політичних наук, викладач кафедри політичних наук Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Петро Олещук.

На фото: Петро Олещук.

Маємо до кінця вересня оголосити про своє рішення, а інакше дія договору автоматично триватиме ще 10 років з квітня 2019 року.

Петро Олещук: Це в принципі логічно в цьому випадки. Справді, якби договір було пролонговано, то це, звичайно, виглядало б достатньо ганебною ситуацією. Загалом нам треба зрозуміти одну просту річ. Російська Федерація після  2014 року поставила себе в ситуацію протиставлення системі міжнародного права і загалом системі міжнародних відносин, яка складалася раніше. Позиція Росії наступна, що ця система в принципі застаріла і вона хоче будувати на її місці нову систему. Треба достатньо обережно ставитися до будь-яких домовленостей, які є з Росією і особливо на них не розраховувати. З іншого боку, ми повинні розуміти, що коли ми так само виходимо із системи міжнародних відносин та міжнародного права, то ми начебто підіграємо російські політиці, яка спрямована саме на руйнацію світового порядку та системи. Всі ці рішення повинні ухвалюватися достатньо виважено та не можуть ухвалюватися з політичною доцільністю, наприклад, виборів, або політичного позиціювання, тому що мова насправді йде про ті моменти, які будуть справляти вплив на українське життя та політику.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!