Інколи робота не за фахом є шансом знайти щось краще - Тетяна Пашкіна

Інколи робота не за фахом є шансом знайти щось краще - Тетяна Пашкіна

Якщо людина добре склала резюме і її професія наразі затребувана на ринку, проблем з працевлаштуванням не буде.

Про ринок праці в Україні та тенденції осені говорила в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" HR-експерт сайту з пошуку роботи rabota.ua Тетяна Пашкіна.

На фото: Тетяна Пашкіна

Тенденції на ринку праці цієї осені і взагалі сезонність вона присутня?

Тетяна Пашкіна: Звісно, тому що восени у нас починається бізнес сезон. У другій декаді вересня і до другої декади листопада маємо пікову кількість вакансій майже у всіх підрозділах. Тому що і роботодавці складають плани на наступний рік, вирішують чим займатиметься компанія, які нові проекти та напрямки будуть, скільки нових людей потрібно. У нас в цей час розпочнеться бізнес сезон і я сподіваюся, що він буде не гірший, ніж минулого року.

На скільки якісне резюме може гарантувати успішну роботу, яка відповідала б усім запитам? Резюме гарне, відповідає всім запитам роботодавця. Але чомусь резюме висить, людина ходить на співбесіди, але на роботу не беруть.

Тетяна Пашкіна: Якщо людина дійсно хоче знайти будь-яку роботу і мати регулярні гроші, з цим проблем немає. Але якщо в людини досить рідкісний фах, або вона мала на попередньому місці роботи досить високу заробітну плату, а наразі середня на ринку менша, тому що їй компанія доплачувала за лояльність, за специфічні уміння, які високо котувалися саме в цій компанії, але не є затребуваними на ринку. Звісно, тоді людина буде шукати таку роботу довго. Тому якщо розділяти роботу, як спосіб заробити не за фахом, а більш універсально, і нескладну, то роботу знайти можна. Якщо людина шукає якусь вузьку роботу, то, звісно, таку роботу треба пошукати. Якщо людина добре склала резюме і її професія наразі затребувана на ринку, проблем з працевлаштуванням не буде.

Про підробіток потім писати в резюме, чи він навпаки кине на тебе якусь тінь, що в певний момент не зміг знайти роботу за фахом і пішов на те, що пропонувалося?

Тетяна Пашкіна: Мені здається, що краще, коли людина чимось займалася, аніж перебувала в поганому настрої на дивані. Роботодавцю важливо знати, що людина працьовита і на цій роботі людина буде такою ж. У всіх бувають періоди, коли та робота, яку ми хочемо, теж шукає нас. І можливо, замість того, щоб місяць, два чи навіть півроку займатися самокопанням, треба знайти роботу, яка буде підробітком. Інколи, бувають ситуації, коли робота починається як підробіток, а потім переростає у щось набагато більше.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!