Євген Олейніков: "35% домогосподарств в Україні перебувають за межею бідності"

Євген Олейніков: "35% домогосподарств в Україні перебувають за межею бідності"

За даними Держстату, сукупно за 2017 рік офіційні заробітки в Україні становили 2,5 трильйони гривень, що на 69 мільярдів гривень менше витрат. Така різниця свідчить про великі заощадження і популярність зарплат у конвертах.

Чому українці витрачають більше, ніж заробляють, роз’яснив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" член Економічного дискусійного клубу Євген Олейніков.

У нас більше 30% показник тіньової економіки. Він розраховується за чотирма методами і один з них так званий монетарний метод, другий — це витрати мінус. І він якраз враховує загальний обсяг торговельних операцій, а монетарний показує загальний обсяг грошових транзакцій. І дійсно ці методи показують достатньо високий рівень тінізації. Тому нічого дивного немає в тому, що наші громадяни показують, так би мовити не всі свої доходи. До того, як громадяни навчаться їх декларувати, бажано, щоб держава навчилася звітувати про те, як вона використовує податки з тих доходів, які задекларували і сплатили.

Давайте ближче до людей.

Отже, в нас достатньо високий рівень тінізації доходів. За спостереженнями Держстату, у нас за минулий рік близько 35% домогосподарств перебуває за межею бідності, з них 46% у сільській місцевості і близько 25-26% у міській місцевості. Простіше кажучи, навіть з урахуванням тіньових доходів, все одно у нас рівень доходів дуже і дуже недостатній, щоб переважна більшість громадян почувалася принаймні заможними.

Як ви прокоментуєте статистику, що більше половини українців задоволені своїми житловими умовами?

Ця статистика переважно відповідає дійсності. По-перше, не будемо забувати, що той житловий фонд, який ми успадкували на початку 90-х, він взагалі був розрахований на обсяг населення більше 50 мільйонів і яке ще мало зростати. На сьогодні у нас навіть за офіційними розрахунками не більше 45, а то й менше. Ми частково втратили цей фонд через втрату частини території, але все одно у нас обсяг житлового фонду достатній для задоволення потреб. Інше питання, що частина цього фонду збудована ще в 60-х і скільки вона ще витримає — велике запитання з огляду на загальний стан інфраструктури. Але люди мають дах над головою і цей дах їхній власний переважно.

Прослухати повну версію розмови