Стефан Романів: Українська держава захищає світ від Росії-агресора

Стефан Романів: Українська держава захищає світ від Росії-агресора

Україна і світ. Чи не відчувається втома від українських проблем в центрах ухвалення світових рішень? Чому західні політики часто демонструють нестійкість до "російських спокус"? Чи є можливість цьому протистояти, розмірковував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" генеральний секретар Світового конгресу українців Стефан Романів.

Чи відчуває наша держава підтримку і в чому вона проявляється?

Все, що нині діється на сході України - війна між Україною і Росією, у якій наша держава захищає світ. Світовий Конгрес українців через українські громади в різних країнах ЄС, Америки, Австралії намагається переконувати інших, що Україна до певної міри стримала російську агресію, щоб вона не пішла далі. Армія Прибалтики і Польщі та інших країн вже готові до агресивних дій Росії. Ми будемо добиватися розширення санкцій проти агресора. Якщо можна було б обмежити роботу Swift-банкінга в Росії, це дуже б вдарило по Путіну. Українська діаспора робить все можливе, щоб не дати світові забути, що йде війна.

Звичайно, Україна відчуває підтримку партнерів, але є країни, наприклад, Греція та Угрощина, які блокують заходи, спрямовані на захист України від агресора. Яких масштабів могли б набути санкції зі стримання Росії, якби не такі країни?

Треба запитати, скільки грошей було витрачено на ці країни Москвою, бо я не вірю, що уряди країн ЄС, знаючи ситуацію, свідомо пішли на таке. Якщо Греція або Австрія хочуть танцювати з Путіним, очевидно, на це є причини. Але вони не домовляться з Росією, тільки програють, адже є принципи міжнародної поведінки і з Путіним не сядуть разом пообідати.

Прослухати повну версію розмови.

 
Слухайте програму "Сьогодні. Ввечері" на Українському радіо!