У Греції затягнули пояси і зрештою вийшли з кризи - Іван Ус

У Греції затягнули пояси і зрештою вийшли з кризи  - Іван Ус

У Греції зрозуміли, що прихильність до соціалістичних ідей може призвести до кризи, тому  відійшли від класичної для себе комуністично-соціалістичної ідеології і затягнули пояси, щоб потім їх розпустити.

В Греції оголосили про завершення дев’ятирічної економічної кризи: ціна оздоровлення економіки і уроки для України. На цю тему говорив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" головний спеціаліст сектору зовнішньоекономічної безпеки відділу економічної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус.

На фото: Іван Ус.

Іван Ус: Єдина спільна система, яка існує в ЄС здатна допомогти її членам. Греція це одна з 15 країн, які створювали Євросоюз. Коли все відбувалося було багато романтики у країн-учасниць. Тепер ми бачимо певне розчарування. Наприклад, в Угорщині. Проте відбулася демонстрація того, на скільки ці інституту можуть ефективно функціювати. Був такий жарт, що криза в Греції відбулася через олімпіаду. Я нагадаю, що в 2004 році у Греції відбувалися Олімпійські ігри. Насправді, це дуже затратна річ. І не так багато країн змогли ввійти в плюс, аніж в мінус після їх проведення. Зараз люди запитують, чому олімпіади відбуваються не в Європі, а в інших країнах. Тому що країни ЄС вирішили, що їм це невигідно. Саме тому в Греції багато витратила на Олімпіаду, а потім з'явилися прогалини в бюджеті, і треба було брати кредити, щоб стабілізувати ситуацію. Часто змінювалися уряди в країні в цей період. ЄС виставляв вимоги, а Греція не хотіла їх приймати, але зрештою була змушена. Вони погодилися на цю програму допомоги і вона досягла успіху. Греція, як і інші країни південної Європи,  зрозуміла, що прихильність до соціалістичних ідей може призвести до кризи, тому  відійшла від класичної для себе комуністично-соціалістичної ідеології та затягнула пояси, щоб потім їх розпустити.  

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!