Санкції США суттєво не вплинуть на "Північний потік-2" - Ілія Куса

Санкції США суттєво не вплинуть на "Північний потік-2" - Ілія Куса

США доволі обмежені у запровадження санкцій щодо будівництва "Північного подоку-2" і говорити, що вони можуть повністю його заблокують не варто. Проте США можуть затягнути будівництво та зробити його настільки дорогим, що Росії цей проект стане просто нецікавим.
 
З чим Путін поїхав з Берліна і з чим до Москви і Києва завітає Болтон? На ці питання відповідав в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" фахівець з міжнародної політики аналітичного центру "Український інститут майбутнього" Ілія Куса.
 
 
На фото: Ілія Куса.
 
Ілія Куса: Для Німеччини це в першу чергу пов’язано з енергетикою, тому вона останнім часом демонструє зближення з Росією, оскільки їм обом важливо захистити інтереси бізнесу від американських санкцій. Також це потрібно Німеччині на тлі погіршення відносин із США.  Поки США не можуть надати гарантій безпеки для Європи, не лише Німеччини, що породжує проблему у трансатлантичних відносинах, Росія намагається використати це і представити себе як альтернативний центр сили, як альтернативного партнера у сфері безпеки. Мова не йде про фінанси, а про гарантії безпеки, які Росія хоче надавати європейським партнерам. Для Німеччина, як лідера в ЄС,  це теж важливо, бо їм необхідний якийсь партнер у галузі безпеки та оборони. І поки США не можуть це робити, враховуючи позицію Трампа, власне вони звертаються до альтернативних центрів сили. Зараз таким є Росія.
 
США досить серйозна налаштована щодо всіх компаній, які будуть брати участь при побудові "Північного потоку-2". На скільки американці можуть заблокувати повністю його будівництво, що можуть зробити, аби він взагалі не був введений в дію?
 
Ілія Куса: У США доволі обмежений інструментарій впливу на цей проект, тому повністю заблокувати його вони не можуть. Проте вони можуть затягнути будівництво, та зробити його настільки дорогим, що Росії він буде нецікавим. Але їхні можливості у цій ситуації досить обмежені. По-перше, все залежить від того, які саме санкції будуть запроваджені, чи можна буде їх обійти. Є різниця між санкціями, якщо вони стосуються конкретно якоїсь компанії, то це одне, а якщо взагалі проти всіх компаній, що беруть участь у цьому проектів, то це інше. Наприклад, проти європейських газових гігантів. Дуже сумнівно, що США підуть на аж таку конфронтацію заради якоїсь газової труби. США досить обмежені в цьому, тому що санкції можуть вдарити і по своїм контрактам.
Запровадження санкцій проти "Північного потоку-2" не означатиме, що Росія не вкладатиме кошти в подібні проекти в обхід України, які вона насправді має. Якщо не буде цього проекту, то Росія поширюватиме свою участь в інших газових проектах. США доволі обмежені і говорити, що вони повністю його заблокують не варто.
 
Якщо говорити про те, що ми очікуємо на візит до України 24 серпня на День незалежності на військовий парад радника Президента США з національної безпеки Джона Болтона. Також дорогою до України відбудеться його зустріч з російським колегою. Якщо говорити про ці зустрічі Болтона і в Росії і в Україні, які думки у Вас з приводу важливості його візиту до України? 
 
Ілія Куса: Мені складно спрогнозувати важливість його візитів. Я так думаю, що переговори будуть вестися за класичним пакетом: це план введення миротворців на Донбас, санкції на політиків, енергетика, те що пов’язано з "Північним потоком-2" та багато інших питань, які не пов’язані з Україною, а з питанням безпеки в Європі. До слова, світогляд Джона Болтона і його особисті погляди на деякі політичні речі, вони не є досить оптимістичними і позитивними з погляду досвіду для України.
 
Прослухати повну версію розмови.
 
 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!