Тетяна Грищенко: "Сумлінному позичальнику ніякі колектори не загрожують"

Тетяна Грищенко: "Сумлінному позичальнику ніякі колектори не загрожують"

Почувши слово "кредит", у багатьох псується настрій і уява малює страшні картини боргової прірви. Чи може банк бути інструментом сервісу, а не каральним органом? Можливо, брати кредит не так вже й страшно?
 
Основні ознаки ризикових кредитних операцій та правильний розрахунок вартості позик розтлумачила в ефірі Українського радіо в програмі "Safe" експертка із захисту прав споживачів фінансових послуг Тетяна Грищенко.
 
 
Кредит - це взагалі що таке?
 
Споживчий кредит - це ті кошти, які надають позичальнику на особисті потреби. Надають їх банки та інші фінансові установи, наприклад, ломбарди, фінансові компанії, надавачі короткострокових кредитів та кредитні спілки. Але вам треба їх повертати і вам треба сплачувати відсотки та інші комісії за користування такими грошима.
 
Крім банків, де ще можна взяти кредит?
 
Взагалі кредитні спілки - це той вид фінансових установ, який, мабуть, найменш відомий пересічним споживачам. Це не банки. Вони дуже мало себе рекламують. На відміну від банків, ломбардів, фінансових компаній, підвох у тому, що взагалі кредитна спілка - це неприбуткова організація, установа взаємного кредитування. Вона надає кредити тільки своїм членам за рахунок тих коштів, які вона отримала як вклад від інших своїх членів. Тобто об'єднуються люди. Хто має заощадження, передає їх кредитній спілці. А вона іншим своїм членам, які потребують грошей, надає гроші як кредит.
 
Наскільки різні кредити на купівлю, наприклад, телефона, автомобіля, будинку тощо?
 
З юридичної точки зору вони однакові. Що відрізняється, то це, безумовно, строк кредитування. Якщо це великий кредит на будь-які потреби, то це зазвичай до одного року. Якщо це кредит на придбання якоїсь побутової техніки, то там від 6 місяців до 3 років. Кредит на авто - це переважно 5 чи 10 років. Іпотека - це буде кредит на більший строк.
 
0% розстрочки за кредитом - наскільки він насправді нуль?
 
Це дуже цікаве запитання. Зазвичай цей нуль не є нулем. Навіть якщо процентна ставка буде 0,001 річних, але до цієї процентної ставки банк чи інша фінансова установа буде додавати щомісячно комісію і вона буде становити 3-4% та від суми кредиту і тут треба враховувати, що це береться та сума кредиту, яка була вами отримана. Тобто первинна видана сума кредиту. Відповідно, якщо порахувати всі ці витрати, то реальна річна процентна ставка буде 100% річних і навіть вище.
 
Де цю процентну ставку щодо комісії можна побачити?
 
Її можна побачити в так званому паспорті споживчого кредиту. Це все до угоди. Це та інформація, яка має бути надана вам фінансовою установою саме до укладення договору.
 
Це та інформація про яку треба запитати? Чи це якийсь дрібний шрифт, примітка?
 
Це інформація десь на 2-3 сторінки, яку фінансова установа має надати вам у письмовій формі, коли ви приходите на консультацію і запитуєте про отримання споживчого кредиту. Позичальник має право відмовитися від договору споживчого кредиту, який він уклав, протягом 14 днів, навіть якщо він отримав гроші на руки. Єдиний виняток - це нотаріально засвідчені договори-застави. Такий кредит можна достроково повернути, але відмовитися протягом того 14-денного охолоджувального періоду ви від нього не можете.  
 
Яка процедура повернення?
 
Ви приходите, пишете заяву - відмову від договору, повертаєте банку чи фінансовій установі всі ті кошти, які ви отримали. Якщо ви сплатили якусь комісію, то банк зобов'язаний вам її повернути. Штрафів, пені за це не передбачено. Так само як і не передбачені будь-які штрафи за дострокове повернення кредиту.  
 
Прослухати повну версію розмови