Володимир Слабий: "Потрібно швидше приймати рамковий закон про відходи"

Володимир Слабий: "Потрібно швидше приймати рамковий закон про відходи"

На першому засіданні Координаційної ради з реалізації Стратегії управління відходами в Україні до 2030 року Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко заявив, що в Україні має бути створена ефективна система управління відходами за європейськими стандартами, орієнтована на економіку замкненого циклу.

В ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" ситуацію з переробкою відходів прокоментував голова виконавчого комітету Української пакувально-екологічної коаліції Володимир Слабий.

Прокоментуйте заяву Геннадія Зубка і цифри, які він озвучив.

Володимир Слабий: у ЄС приділяється більше уваги саме переробці відходів, останні директиви замкненого циклу зобов'язують виконувати норми утилізації. У ЄС норми утилізації та перероблення відходів упаковки сягають 65 відсотків, до 2030 року перероблятиметься 75 відсотків таких відходів. В Україні захороняється  90 % твердих побутових відходів, в ЄС лише 31 %. Тому нам потрібно буде багато чого досягти до 2030 року. Для цього потрібно мати сортувальні станції, переробні підприємства, тобто повинна бути побудована вся інфраструктура для збирання та переробки відходів. Для цього потрібні кошти. Наприклад, для країн ЄС впровадження циркулярної економіки щодо відходів коштувало близько 10 мільярдів євро. Для нашої країни це вкрай необхідно, адже ресурсо-цінні компоненти побутових відходів не використовуються, в той же час наша переробна промисловість не має сировини. Реалізовуючи стратегію управління відходами, нам потрібно швидше приймати рамковий закон про відходи.

Що відбуватиметься зі старими сміттєві баками, які протикають і мають жахливий запах?

Володимир Слабий: органи місцевого самоврядування відповідають за розташування сміттєвих баків, звичайно, вони повинні встановлюватися у зручних для мешканців місцях, інше питання - чи відповідають контейнери санітарним вимогам. Головне - регулярність вивезення відходів, до того ж важлива культура самих мешканців будинків. Є міста на Київщині, де дуже добре організовані майданчики зі сміттєвими баками, вони розташовані трохи віддалено від будинку, це дуже зручно.

Прослухати повну версію розмови.


Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!