Членам ЦВК потрібно змінювати професію - Юрій Ганущак

Членам ЦВК потрібно змінювати професію - Юрій Ганущак

Цей склад ЦВК деградував вже настільки, що далі вже  людям потрібно змінювати професію. Проте, цілком можливо, вони отримають місця у списках тих партій, які зацікавлені в тому, щоб децентралізації в країні не відбулася.

В уряді заявляють, що ЦВК блокує децентралізацію, чи стане це стимулом для депутатів вже у вересні змінити склад ЦВК?  На це питання в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" відповідав директор Інституту розвитку територій Юрій Ганущак.

На фото: Юрій Ганущак.

Юрій Ганущак: Насправді вони знімають із себе відповідальність, тому що сьогодні останні день, коли зобов'язані призначити вибори. Далі вже починається бездіяльність, яка переслідується в судовому порядку, в зв'язку з тим, що вони відмовилися взагалі проводити вибори. Постановою 9 серпня вони заявили: їм мають пояснять, що робити із рішенням Конституційного суду щодо відміни закону про Всеукраїнський референдум. Оскільки в законі про добровільні об'єднання є дві альтернативи: або місцевий референдум, або рішення сесії Верховної ради. І вони наголошують на тому, що поки нам не пояснять, ми взагалі не робимо ніяких виборів. Це така дуже серйозна криза, коли державний орган відмовляється виконувати свої повноваження. 17 серпня настає початок відліку бездіяльності. Далі вже рішення ЦВК в судовому порядку оскаржується і там 100% судова перспектива.

У Комітеті виборців заявили, якщо ЦВК до 17 серпня не ухвалить рішення про призначення виборів, то вони не відбудуться в жовтні 2018 року. Чи дійсно все так категорично?

Юрій Ганущак: Звичайно. Тому зараз вони вносять зміни в попередню свою постанову, якою дають певний люфт для себе, щоб у суді мати можливість сказати, знаєте, ми можемо і в інший раз призначити вибори. Наразі просто чекаємо, коли нам пояснять, а що ж робити із тим рішенням Конституційного суду. Зверніть увагу, рішення було у квітня, тобто більш ніж достатньо можливостей звернутися до комітету, щоб їм пояснив, коли ВР працювала. Вони це зробили тоді, коли ВР не працює, саме для того, щоб не проводити виборів.
За досвідом роботи ЦВК, то вона ніколи не прислухується до висновків комітетів. До слова, комітет Власенка вже давав досить серйозні роз'яснення саме по цьому закону в частині об'єднання з різних районів і навколо міст обласного значення. Тоді ЦВК сказала, що це для нас не закон, ми працюємо так як ми хочемо. Ситуація така, ті хто блокують реформу не можуть зробити це в законодавчому плану, тому знайшли державний інститут, який простим розчерком пера ставить на параліч цю реформу. Це робиться для того, щоб у передвиборчий період не дати можливості показати якийсь успіх, не картинку по телевізору: зубожіння, геноциді так далі, а реально відремонтовані дороги, і таке інше, що виборець може пощупати руками.

На жовтень 2018 року було заплановано вибори в понад ста об'єднаних громадах, де проживає понад 1 млн. осіб.

Юрій Ганущак: Так більше мільйона виборців проживає на тих територіях. Ці люди розчаровані, дезорієнтовані .

Які Ви даєте прогнози?

Юрій Ганущак: Для всіх вже стало очевидним що цей склад ЦВК деградував на стільки, що далі вже треба людям потрібно змінювати професію Але я думаю, що вони отримають місця у списках тих партій, які зацікавлені в тому, щоб реформа не відбулася. Інакше не можна пояснити роботу цих людей. А дехто може хоче отримати орден з рук Путіна за підрив реформування країни.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!

Останні новини
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
Військове кладовище почнуть будувати у середині червня – в.о. Міністра у справах ветеранів
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність... Це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Новини по темі
Одвічний двобій між Качинським і Туском — Желіховський про місцеві вибори у Польщі
Лідія Смола про ритуал легітимізації Путіна і передчуття громадянської війни у Росії
Доступ до влади у Росії з виборами ніяк не пов'язаний — Павленко
Президент виконує обов’язки і за межами 5-річного строку, але не більше 10 років ― Магера
Трамп володіє ініціативою у протистоянні з Байденом — Дубовик