Позиція творців фільму про Стуса є неправильним і некрасивим жестом - Тетяна Терен

Позиція творців фільму про Стуса є неправильним і некрасивим жестом -  Тетяна Терен

Коли автори роблять фільм про відому людину, то у них має бути власна позиція. Звалюєте цю проблему на родину і казати, що це родичі попросила, не включати сцену суду до сюжету фільму про Стуса, - це є дуже некрасивим і невідповідальним жестом.
 
Поки громадськість обурюється вилученням сцени суду над Василем Стусом з фільму "Стус", активісти захисту музею на Поштовій площі  намалювали  портрет  поета на огорожі розкопок, а Український центр Міжнародного ПЕН-Клубу готується  вручити  цьогорічному переможцю  Премію  імені  Стуса за особливий внесок в українську культуру та стійкість громадянської позиції. Де пролягає тонка межа між пошануванням пам'яті поета Василя і спекуляціями на його імені говорила в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" виконавчий директор Українського  центру Міжнародного ПЕН-клубу Тетяна Терен.
 
На фото: Тетяна Терен.
 
Чим займається зараз ПЕН-Клуб щодо вивчення творчості Василя Стуса та популяризації його імені у світовому контексті?
 
Тетяна Терен: Зараз займаємося підготовкою до церемонії нагородження лауреата премії імені Василя Стуса із запізненням, адже традиційно це нагородження відбувається наприкінці квітня на початку травня. Цього року це відбудеться наприкінці серпня. І мають не випадково, що ми готуємося до нагородження, а тим часом відбуваються дискусії навколо фільму про Стуса. Для нас дуже важливо і трепетно голосити 26 серпня ім’я нового лауреата. За роки існування цієї премії було більше 60 лауреатів. В останні роки цією премією опікується український ПЕН-клубу, а сама премія у 1989 році була заснована Євгеном Сверстюком. Ця премія авторитетна і знакова в нашій літературі.  Треба, щоб в нашій країні не спекулювали навколо імені, а думати про популяризацію Стуса і говорити про його внесок в українські культуру.
 
Ми завжди маємо апелювати до фактів. Те що зараз відбувалося навколо фільму "Стус", те що було мені найбільш неприємно і неправильно з позиції того як суспільство реагує на проблемну, дискусійну. Можна дискутувати, але варто перевіряти факти. І та позиція, яку зайняли творці фільму щодо Василя Стуса – це був неправильний і некрасивий жест. Потім ми дізнаємося, що син Стуса Дмитро не підтримував ідею створення цього фільму, відмовлявся від участі. Коли ви робите фільм про таку відому людину, то у вас має бути власна позиція. І коли ви звалюєте цю проблему на родину, і кажете, що це родина попросила нас не брати цю сцену, не включати її до фільму, не включати цього героя, тобто адвоката, то це був дуже некрасивий і невідповідальний жест. Коли ми говоримо про Стуса, то треба згадати книгу, яку написав про нього Дмитро і отримав за це Шевченківську премію. Більш повної і важливої книги про Стуса я наразі не знаю. 
 
Прослухати повну версію розмови.
 
 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 8.00 до 10.20!