Андріан Галач: "Втомленість конструкції є причиною руйнування мостів"

Андріан Галач: "Втомленість конструкції є причиною руйнування мостів"

Втомлюються всі конструкції: бетонні, залізобетонні та залізні, тому що корозія, негативний вплив природних умов позначається на міцності конструкції і вона з часом руйнується.

Чому падають великі мости, і які об'єкти інфраструктури в Україні є потенційно небезпечними? На цю тему говорив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень"  головний редактор журналу "Промислова безпека" Андріан Галач.

Трагедія в Італії. Ризики, які щоразу є там, де є великі мости, що тривалий час  експлуатуються і довго не ремонтуються. Адже за повідомленнями, можливою причиною обвалення мосту в Італії стала втома конструкцій. На Вашу думку, яка причина?

Андріан Галач: В нас в Україні теж дуже багато мостів, які побудовано в 50-60-ті роки.  Втомленість конструкції може бути причиною руйнування мостів. Втомлюються всі конструкції: бетонні, залізобетонні та залізні, тому що корозія, негативний вплив природних умов позначається на міцності конструкції і вона з часом руйнується.

Новітні технології менш витривали?

Андріан Галач: Міцність будь-якого мосту чи шляхопроводу залежить від двох чинників. По-перше, це вік, скільки конструкція знаходиться в експлуатації і наскільки вона була розрахована. По-друге, що називають експерти,  мости розраховані на одне навантаження, а сучасний транспорт і рух значно перевищує ті норми, на які розраховані мости. Наприклад, по мосту в Італії, де відбувся обвал, їздили вантажівки вагою майже 100 тонн. Відповідно в 60-х роках ХХ століття навіть не уявляли, що може такої ваги транспорт пересуватися.

Місто Київ — це місто мостів. Вантажівок у місті дуже багато. Біля станції метро "Шулявська", наприклад, міст в критичному стані.

Андріан Галач: Біля метро "Шулявська" у Києві був обвал шляхопроводу і відповідно здійснювався його ремонт. Офіційні цифри, які озвучує Міністерство інфраструктури — це понад 4 тис. мостів та шляхопроводів, які потребують негайного ремонту.  Проблема полягає в тому, що в Україні має бути аналітична інформація щодо стану мостів.  За кілька років їх не відремонтуєш. Але по кожному об'єкту можна зробити прогноз, які можуть бути наслідки у випадку аварії. Треба по цих об'єктах в Україні зробити таку градацію, які найстрашніші можуть відбутися наслідки в результаті руйнування і скласти, можливо, державну програму реконструкції і підтримки у робочому стані тих об'єктів. І направляти кошти в першу чергу в реконструкцію найнебезпечніших мостів.

Чи будемо ми в майбутньому більш обачні при будівництві мостів?

Андріан Галач: Ця аварія в Італії є потужним сигналом для органів, які здійснюють нагляд за цими об'єктами, щоб провести додаткову перевірки. Щороку в Україні будується близько 80 мостів. Маємо гарну історію і досвід будівництва таких об'єктів. Традиції будування є, але потрібно на цю справу виділяти кошти з державного бюджету.

Прослухати повну версію розмови.

Слухайте   програмі "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!

Останні новини
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Новини по темі
Переважна кількість аудиторій у задовільному стані — ректорка Академії Бойчука Олена Осадча
"Повторні удари для більшої кількості жертв": що відомо про наслідки російської атаки в Одесі?
Росія знищила або суттєво пошкодила кожну десяту українську школу — Ганна Новосад
"Вже згенеровано 300 житлових сертифікатів на компенсацію за зруйноване житло" — Шуляк
Успенський собор Києво-Печерської лаври і його 950-літня історія, як аргумент проти "руського міра"