Юлія Хомчин: "У Львові вперше в Україні з'явилася вулиця Параджанова"

Юлія Хомчин: "У Львові вперше в Україні з'явилася вулиця Параджанова"

Знаєте, чому Фестиваль Параджанова вже втретє відбудеться в історичному районі Львова – Левандівці? Про фестиваль в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" розповідає організатор фестивалю, депутатка Львівської міської ради Юлія Хомчин.

Чому фестиваль відбуватиметься саме у Львові, Сергій Параджанов відвідував Львів?

Юлія Хомчин: так, він був у Львові, є люди які памятають його, ми запросили їх взяти участь у фестивалі. Для нас важливо, щоб культурні проекти з'являлися і у віддалених районах Львова, тому локацією фестивалю невипадково обрано відокремлений індустріальний і водночас історичний район міста – Левандівку, адже саме тут вперше в Україні з 90-х років існує вулиця, названа на честь видатного режисера. Мешканці цього району одночасно можуть бути як учасниками фестивалю, так і гостями. На час фестивалю маршрут частково зміщується на Левандівку, адже Левандівський парк у минулому був летовищем. Під час фестивалю в нас функціонуватиме повітряна куля.

На відвідувачів фестивалю очікують кінопокази, театральні вистави, візуальні проекти, музичні виступи, літературні зустрічі, дискусії, лекції та майстер-класи для дорослих і дітей.

Нагадаємо, культурно-мистецький центр "Супутник" та Левандівський парк знаходяться між двома іншими символічними локаціями: за адресою Повітряна 41 знаходиться приміщення колишнього кінотеатру ім. Коцюбинського, який був своєрідною предтечою "Супутника", адже функціонував до його відкриття. Саме Коцюбинський був автором твору "Тіні забутих предків", екранізація якого зробила Параджанова видатним режисером.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!