Росію юридично не витиснути з Азовського моря - Костянтин Машовець

Росію юридично не витиснути з Азовського моря -  Костянтин Машовець

Росію юридичним шляхом не витиснути з акваторії Азовського моря. Потрібні комплексні зусилля: військового та дипломатичного характеру, а ключовим параметром у цьому процесі є військова спроможність.

Чи є в України реальні можливості захистити свої кораблі в Азовському морі? На це питання відповідав в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" координатор групи "Інформаційний спротив" Костянтин Машовець.

На фото: Костянтин Машовець

В ефірі одного з телеканалів, екс-голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський заявив, що блокуючи Азовське море російська сторона намагається тиснути на Україну для того, аби отримати водопостачання до окупованого Криму. На скільки зараз насправді стає червоною ця територія Азова як основний подразник в зоні російських прагнень не давати нам спокою і прорубати коридор до Криму.

Костянтин Машовець: Азовський регіон важливий для Росії, адже море, так би мовити, з'єднує Донбас і Крим. Тому з військово-політичної точки зору — це важливий регіон.

Як врегулювати цю ситуацію? Чи можна тиснути на Росію шляхом міжнародного права?

Костянтин Машовець: Росія ускладнює транспортний трафік у регіоні, зупиняє і оглядає всі кораблі, маршрути яких пролягають в Азовському морі. Фактично робить українські порти неконкурентними на ринку портових послуг. Існує договір використання Азовського моря, який дозволяє РФ проявляти активність, в тому числі і військову, практично по всій його акваторії. Протистояти цьому складно, треба змінити умови цього договору. Протистояти Україна може лише поєднавши політичні, дипломатичні, міжнародно-правові та військові зусилля. Ні мораль, ні совість не вплине на агресора, потрібні комплексні зусилля: і військового, і дипломатичного характеру. Ключовим параметром у цьому процесі є військова спроможність.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!