Вадим Арістов: "Амбулаторії фінансуватимуть двома способами"

Вадим Арістов: "Амбулаторії фінансуватимуть двома способами"

До кінця цього року медичні заклади фінансуватимуться двома способами. Амбулаторії, які наберуть в достатній кількості пацієнтів, з ними підпишеться договір та виплачуватимуться кошти від Національної служби здоров'я. Інші медзаклади, які ще набирають пацієнтів, утримуватимуться за стандартним механізмом з державного бюджету.

Вже понад 15 млн. громадян підписали декларації з лікарям первинної ланки  у межах загальнонаціональної кампанії "Лікар для кожної сімї". Така статистика оприлюднена на сайті електронної системи охорони здоров'я. На тему укладання декларації з лікарями розмірковував в ефір  Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" експерт з охорони здоров’я, консультант стратегій та інновацій Вадим Арістов.

Ви вже уклали декларацію з лікарем? Як давно?

Вадим Арістов: Я ще сам не укладав. Агітую своїх батьків, а на себе часу не вистачає. Крім того, навіщо перевантажувати державний бюджет, коли ти особливо не користуєшся цими послугами. Медична реформа — це спроба налагодити медичний процес і використовувати державні кошти прозоро, ефективно і на користь пацієнтам. Відповідно коли пацієнт приходить до медичного закладу та підписує декларацію і за нею починають витрачатися державні кошти. Це близько 370 грн на рік на людину середнього віку. Якщо це новонароджена дитина або люди старшого віку, то це вже більші кошти. Навіть якщо людина не користується послугами лікаря, все одно ці кошти витрачаються на лікаря і на той заклад, де він працює. Я наприклад не хочу, щоб держава на мене витрачала кошти.

Але тут такий цікавий підхід: з одного боку Ви не хочете, щоб на Вас витрачали з бюджету, але ж Ви забираєте ці кошти в лікарні?

Вадим Арістов: Лікарні поки що отримуватиме субвенцію. До кінця цього року, а можливо, і в наступному, медичні заклади фінансуватимуться двома способами. Ті заклади, які набрали в достатній кількості пацієнтів, з ними заклюється договір і відповідно їм виплачується від Національної служби здоров'я. Інші амбулаторії, які ще набирають пацієнтів, утримуватимуться за стандартним механізмом, який завжди в державі у ці роки існував.  

Зараз дуже важливо обрати свого лікаря тим людям, які можуть потребувати догляду та опіки. Це люди старшого віку, навіть люди старші сорока років — мають обрати собі гарного лікаря. Їх треба пропускати вперед, а далі вже нехай приходять молоді і заповнюють декларацію.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!