Наталя Карбовська: "Гендерна рівність у військовій сфері досі працює лише на папері"

Наталя Карбовська: "Гендерна рівність у військовій сфері досі працює лише на папері"

24-річній львів’янці Поліні Кравченко через її стать відмовили у вступі на програму навчання офіцерів Національної академії сухопутних військ. За даними Генштабу, у Збройних силах на різних посадах проходять службу понад 25 тисяч жінок. Із них понад 3 тисячі – офіцери. Досі в Україні немає жодної жінки-генерала та лише 70 жінок обіймають посади полковників.
 
Наскільки складно нині українкам підкорювати військові вершини, розповіла в ефірі Українського радіо в програмі "Ранковий формат" директорка зі стратегічного розвитку Українського жіночого фонду Наталя Карбовська.
 
 
На жаль, незважаючи на те, що останні кілька років в Україні начебто ухвалюють сприятливе законодавство, змінюють накази і Міністерства оборони, і Міністерства охорони здоров'я щодо допущення жінок до вищих посад на військовій службі і взагалі відкриття нових професій для жінок, але така стара добра проблема, на жаль, в Україні є. Цей випадок, я думаю, якраз приклад того, що недостатньо мати гарні закони, дуже важливо їх впроваджувати. Тут діє ще, на жаль, людський фактор, діють старі стереотипи, що існують ще в Україні і яких дуже багато у військовій сфері. І це те, з чим треба боротися. Важливо, щоб гендерна політика працювала ефективно, так як потрібно, так як це працює в європейських країнах. Також це важливе питання і для громадських організацій.
 
Якою є позиція академії? Адже про це випадок розказала журналісти. Є якась офіційна відповідь закладу?
 
Наскільки я знаю, ця історія сталася нещодавно, тому, думаю, процес буде тривати. Наскільки я знаю, апелюють, що це експеримент, що ця програма відбувається вперше. І на початку дії програми можливі якісь речі, які будуть змінені, але наразі програма не передбачає участі жінок. Бо це експеримент. Крім того, я знаю, що кажуть, що є специфіка керування механізованими бригадами. Це спеціальність, на яку вступала Поліна. І тут жінкам важко працювати в цій сфері. Але я думаю, що це відмазка чергова.
 
Важко працювати - це не є буквою закону. Коли ми говоримо про реформування армії, то дуже часто згадуємо досвід Ізраїлю, де дівчата проходять службу разом з представниками сильної статі.
 
Безумовно. Але я б не казала про сильну чи слабку стать. Більше того, жінки насправді є сильними. І повертаючись до ізраїльської армії, крім того, що жінки там служать, вони займають ще і керівні посади. Я думаю, це є одним із викликів, які є зараз в Україні. Історія Поліни з цим пов'язана. Ніхто не хоче ділитися владою. У нас традиційно особливо у військовій сфері звикли, що всім керують чоловіки. Тому чоловікам дуже важко змінити цю парадигму, важко подумати ширше іноді і зрозуміти, що жінки теж можуть бути дуже ефективними керівниками, зокрема, у військовій сфері. 
 
Прослухати повну версію розмови
Останні новини
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
Американська зброя почне надходити в Україну за тиждень-два — Мотиль
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
ВР не розглядала законопроєкт про англійську в Україні через резонанс щодо норми про дубляж — Потураєв
Півострів завмер в очікуванні  — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Півострів завмер в очікуванні — кримчани про настрої у тимчасово окупованому Криму
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
Промінь рекомендує: Мій Конфлікт з треком "Танцююча в дощі"
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
"Бережи": Бек-вокалістка MONATIKа видала дебютний сольний сингл
Новини по темі
На передовій воює близько 5000 жінок — радниця командувача Сухопутних військ ЗСУ
"Зневага до жінок просувалася багато років, зокрема "Кварталом 95": експертка про цькування Зеленської в мережі
Ґендер у ЗСУ: чи стала армія доступнішою для жінок? Коментує експертка
"Жінки можуть об’єднуватися задля просування спільних інтересів" — експерт про конкуренцію серед українських політикинь
"Рівність – наша традиційна цінність": Лариса Кобелянська про роль жінки у суспільстві