Олексій Кошель: "РНБО має напрацювати систему захисту від втручання Росії у вибори"

Олексій Кошель: "РНБО має напрацювати систему захисту від втручання Росії у вибори"

Проблема втручання Росії у вибори по всьому світу напередодні виборів в Україні постала і перед нами. Можливо, це вже почалося відбуватися, якщо проаналізувати теле- та інтернет-простір?
 
Якими конкретними практичними методами і кроками Російська Федерація може втручатися у вибори в нашій країні, проаналізував в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" голова Комітету виборців України Олексій Кошель. 
 
 
Ми можемо не тільки припускати, а впевнено говорити, що один із напрямків роботи Росії - це робота у соціальних мережах, робота із сегментом Інтернету, де можна коментувати новини. Ця робота простежувалася і на минулих виборах, і останніми днями. Цілком природно, що вони будуть працювати масштабно на виборах. Але це найменший факт втручання, бо на відміну від Великобританії і США, ми вже не раз бачили як українські політики стають залежними від Росії. По-перше, це їх фінансова залежність. По-друге, це прямий тиск. Це може бути фінансовий тиск, погроза санкціями окремим олігархам, це може бути кримінальний тиск.
 
Я вважаю, що ініціатива президента скликати РНБО на цю тему дуже своєчасна. Далі затягувати не можна. ЦВК місяць тому вже звернулася за виділенням 160 мільйонів гривень для додаткового захисту електронної системи, бо є ризик втручання. І ці кошти треба виділяти негайно, щоб Центрвиборчком зміг посилити захист своїх баз даних. Хочу нагадати, що під час виборів 2014 року факт втручання в роботу баз ЦВК мав місце. Але тоді систему вдалося захистити. Тобто зараз треба працювати на випередження. Такий комплекс заходів має бути оперативно розроблений РНБО, щоб максимально захистити українські вибори від втручання з боку держави-агресора.
 
Як технічно Росія може вплинути на вибори результати виборів?
 
Насамперед, я думаю, що в нас немає підстав для паніки. У нас попри всі електронні системи передачі інформації є головна гарантія захисту - це паперовий носій. Тобто бюлетень, печатка. Мішки з бюлетенями передають у територіальні комісії, у Центральну виборчу комісію. Оскільки є дублююча паралельна система на паперових носіях, наша система виборів захищена. Тому зараз, коли окремі політики говорять, що треба все перевести в мережу Інтернет, дозволити голосувати зі смартфонів, їм треба вивчати досвід російських провокацій і російського системного впливу.
 
 
Тобто суттєвого удару по виборах Росія завдати не може. Але якщо може бути втручання у систему виборів, це може означати, що можуть зникнути десятки, сотні і десятки тисяч даних виборців. Це може призвести до того, що частина громадян не зможе проголосувати. Може бути плутанина. Може бути низка інших дрібних провокацій, які загалом можуть призвести до певного хаосу. Саме тому треба бути максимально захищеними. 
 
Прослухати повну версію розмови