Олена Малиновська: кошти, перераховані трудовими мігрантами - важливий соціальний амортизатор

Олена Малиновська: кошти, перераховані трудовими мігрантами - важливий соціальний амортизатор

Трудові емігранти становлять 8 % працездатного населення України і активно наповнюють держбюджет України.  Про трудову міграцію українців розповіла в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" радниця дирекції Національного інституту стратегічних досліджень Олена Малиновська.

Варто їхати на заробітки за кордон, чи не варто?

Олена Малиновська: Більшість населення взагалі не ставить такого запитання, але чому б не поїхати на заробітки за кордон - ми живемо у відкритому світі - це велике завоювання нинішньої доби. Старше покоління взагалі не уявляло собі, що таке закордонний паспорт. Міграція як вільний вибір - це реалізація права людини, але це непросте рішення, людина зважує багато речей. Цього року доповідь щодо рейтингу щастя була присвячена питанням міграції. Результат досить цікавий - мігранти щасливіші тих, хто залишилися на батьківщині, але, як правило, не досягають рівня щастя, яке типове для країни, де вони перебувають. Тому це не просте питання. Є дуже багато вигод від міграції - реалізувати свій потенціал в іншій країні, але і багато проблем - людина відривається від звичайного оточення, рвуться соціальні зв'язки. Перше покоління мігрантів, як правило, ніколи не досягає високого соціального статусу. Нині якщо людина виїжджає за кордон - це не вирок. Для нинішнього покоління це простіше зробити - без віз українці можуть в'їжджати до 85 країн світу.

Якщо ми говоримо про безвіз - це стосується туристичних поїздок чи можна говорити про сезонні роботи?

Олена Малиновська: безвіз до трудової міграції має опосередковане відношення, але дає можливість виїхати за кордон, зорієнтуватися, тому що для мігранта дуже важливо отримати інформацію. Для прийняття рішення потрібно дізнатися, куди і для чого ти їдеш, визначитися з роботою, дізнатися, яку роботу пропонують, скільки за неї платитимуть. Досвід країн, які отримали безвіз раніше, звучить дещо парадоксально - міграція зменшується. Після отримання безвізу  певній категорії людей не потрібно затримуватися за кордоном на довші терміни, отримувати довзоли. Якщо є така потреба, у будь-який момент можуть перетнути кордон і, відповідно, повернутися. Але якщо порушити правила перетину кордону і знаходження, можуть відмінити безвіз - головне не потрапити до Шенгенської інформаційної системи. Вона використовується європейськими країнами для зберігання і обміну інформації про осіб та предмети, що перетинають кордон з метою дотримання національної безпеки, прикордонного контролю та правоохоронних цілей.

Трудові емігранти становлять 8 % економічно активного населення України і вони ж створюють 9 % ВВП України, це так?

Олена Малиновська: Якщо мова йде про дані НБУ, то цифра стосується приватних трансферів. Це не 9 % ВВП України - це сума співставна з 9 %. Мова йде про приватні перекази - про кошти, які приходять в Україну від приватних осіб. Якщо прочитати пояснення НБУ, то в документі сказано, що великою мірою кошти потрапляють в Україну завдяки аутсорсингу. Люди, які працюють в Україні на іноземного працедавця, перераховують кошти в бюджет України. Крім того, частина цих коштів - це кошти бізнесу, які оформлюються як приватні. Лише половина коштів, заявлених в документах НБУ, переховуються мігрантами. Але ці кошти - дуже важливий соціальний амортизатор в Україні - вони йдуть на соціальні потреби - освіту, медицину.

Прослухати повну версію розмови.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!