Олександра Романцова: "Костенко до Криму повертатися не буде, бо це небезпечно"

Олександра Романцова: "Костенко до Криму повертатися не буде, бо це небезпечно"

Бранець Кремля Олександр Костенко повернувся в Україну.

Подробиці розповіла в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Ввечері" заступниця голови правління Центру громадянських свобод, координаторка правозахисної ініціативи "Євромайдан SOS" та ініціативи #LetMyPeopleGo Олександра Романцова.

Передбачалося, що Олександр прибуде ще у ці вихідні. У чому затримка з поверненням?

Нічого страшного. Це просто логістична ситуація з можливістю супроводу консулів. Тобто ні з чим спеціальним з боку Росії це не пов'язано. Він має приїхати сьогодні. І наскільки ми знаємо від консула, все окей, немає жодних перепонів з боку РФ.

Хто зустрічатиме в Києві Олександра Костенка?

У даному випадку не можу сказати точно. Знайомі, родичі. Скоріше за все, будуть представники МЗС. Але великої акції, наскільки я знаю, не планувалося.

Ви сказали, що будуть родичі. Мама і брат живуть у Криму. Наскільки легко їм вдалося звідти виїхати?

Поки ми не знаємо точно чи вони приїдуть. Але він точно не буде повертатися до Криму, бо це небезпечно. Небезпечно саме через цю справу. Справа, в якій його арештували, це була фактично приватна помста його колишніх співробітників. Тому, звісно, Крим - це не те місце, де нормально реабілітація могла пройти. Він буде лишатися в Києві. Хоча у нас, на жаль, немає якоїсь офіційної програми реабілітації таких людей, але за планами його тут поселять. Буде відбуватися медичний догляд, оскільки під час його арешту йому було зламано руку. І протягом цих трьох років фактично нормальної реабілітації цієї травми в тюрмі не відбувалося.

Була інформація, що там великі проблеми з рукою.

Це, власне, те, чого очікують лікарі, це його приїзду, щоб діагностувати ситуацію з рукою. Будемо сподіватися, що реабілітація можлива. Це, на жаль, загальна тенденція для всіх наших політв'язнів, що тюремна медицина в Росії, а це не перший випадок, коли захворювання в тюрмі саме наші політв'язні отримують, вони не лікуються і мають жахливі наслідки. Будемо сподіватися, коли він приїде, що лікарі дадуть обнадійливий діагноз.

Прослухати повну версію розмови