Українців попередили про ризик загострення алергій

Українців попередили про ризик загострення алергій

Європейська аероалергенна мережа попереджає, що до понеділка збережеться підвищений ризик виникнення симптомів сезонної алергії у південних, східних областях та на Полтавщині. На цих територіях можуть спостерігатися низькі і помірні концентрації пилку амброзії. На решті території пилок амброзії спостерігатиметься у повітрі рідко. Концентрації пилку полину сягатимуть помірних значень майже по всій території України, окрім півночі. А пилок злаків у низькій концентрації буде у повітрі правобережної України, особливо в західних областях. Поради слухачам програми Українського радіо "Ранковий формат" від професора кафедри педіатрії №2 Національного медичного університету Марії Прохорової.

      На фото - Марія Прохорова.

Насамперед поясніть причини виникнення алергічної реакції на амброзію?

Марія Прохорова: Дійсно, у цей період цвіте амброзія. Вона у дуже великій кількості знаходиться в Київській області. І тому, коли концентрація пилку амброзії досить висока, він є алергеном, який сенсабілізує організм і викликає алергічні прояви у вигляді риніту або ринокон'юнктивіту. Це також може бути загострення бронхіальної астми. В цей період характерні клінічні прояви у вигляді сльозотечі, чихання, закладеності носа, може бути головний біль, запаморочення, слабкість. Всі ці клінічні прояви піддаються лікуванню в період загострення. Але тут ще важливо, що зараз ми вже маємо можливість лікувати ці прояви. Але це лікування треба проводити до початку цвітіння. Багато хворих не знає, що треба проводити специфічну алерговакцинацію. Якщо її провести до періоду полінації цих рослин, то відповідно клінічних проявів під час цвітіння може і не бути.

Якщо цього не зробити, які наслідки?

Марія Прохорова: Спочатку це можуть бути прояви алергічного риніту чи алергічного ринокон'юнктивіту, а згодом це може бути трансформація в бронхіальну астму. Коли є тільки перші прояви - вони легше піддаються лікуванню, чим потім вже лікувати астму.

Хто в групі ризику і чи може трапитися так, що в людини не було алергії і раптом сталося?

Марія Прохорова: В групі ризику хворі, передусім дітки, у яких у перші три роки життя були прояви атипічного дерматиту, хворі з харчовою або медикаментозною алергією в анамнезі, з проявами кропив'янки, набряку Квінке, хворі, які хворіли абструктивними бронхітами, ларінготрахеїтами.

Назвіть, будь-ласка, препарати для лікування, але без назви брендів. Який має бути склад цих препаратів?

Марія Прохорова: Це антигістамінні препарати другого і третього покоління. Діюча речовина цетиризін - друге покоління і третє покоління - це група дезлоротадину. Препарати приймаються один раз на добу. І якщо ми говоримо про алергічний риніт - це, звичайно, місцеві протизапальні кортикостероїди. Це препарати, які призначаються місцево у вигляді назальних спреїв. Приймаються теж або один раз на добу, або двічі. Це залежить від віку хворих. Але є ще група препаратів, які мають протизапальну, протиалергічну дію - це препарати монтелукаст. Вони також мають захисну дію, якщо їх приймати до періоду цвітіння цих рослин.

Прослухати повну версію розмови.

На фото - цвітіння амброзії.