Фільм "Чорний козак" про невмирущість українського духу - Сашко Лірник

Фільм "Чорний козак" про невмирущість українського духу - Сашко Лірник

У фільмі "Чорний козак" присутній український дух, наша ментальність, ідея про невмирущість українського духу та перехід від минулого до майбутнього, від батьків до дітей.

Про Фільм "Чорний козак" і як аматори зняли українське фентезі розповіли в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" автор ідеї та сценарію Сашко Лірник та продюсер стрічки Сергій Афанасьєв.

На фото: Сашко Лірник

Сашко Лірник: Звертався до Держкіно, але весь час мені говорили, що немає грошей. Я стукнув дверима і сказав, що я доведу вам — можна зняти українське кіно без грошей. Придумали ми з режисером Владом Чабанюком. Ми вирішили знімати кіно як фільм-толоку. Толока — це коли люди збираються разом і роблять спільну справу.

На фото: Сергій Афанасьєв

Сергій Афанасьєв: В 2008 року почали знімати кіно толокою. Слово толока дуже цікаве, його ніхто не придумував. Громада в селі збирається і будує разом будинок. Так само вирішили і фільм знімати.  Ми з моїм братом  повірили в цей фільм і дали 1 тис. доларів команді, яка займалася його створенням. Насправді, бюджет фільму більше 2 млн. грн. Цікаво, що 474 персони — це знімальна група і вони не отримували зарплату. Бюджет фільму, якщо враховувати людський фактом, то він колосальний.

Сашко Лірник: Це моя казка про чорного козака. Мій батьки переказав мені цю сімейну історію і я зробив з неї казку. Потім на її основі знімав фільм. Там присутній український дух, там наша ментальність, ідея про невмирущість українського духу, і перехід від минулого до майбутнього, від батьків до дітей. Всі українські фільми страждають на жахливий депресняк, або ж це примітивні комедії нижче пупа. А тут все що люблять наші люди, і весело і надію дає, заходять подивитися окремі люди, а виходить — український народ.

 

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!