Родичі зниклих безвісти отримуватимуть фінанси від держави - Олена Луньова

Родичі зниклих безвісти отримуватимуть фінанси від держави  - Олена Луньова

Завдяки закону родичі осіб зниклих безвісти за особливих обставин зможуть отримувати матеріальну допомогу від держави на час пошуків. Зазвичай, 95% зниклих безвісти - це чоловіки сорока років, і вони мають сім'ї та дітей.

Закон про зниклих безвісти, який набув чинності сьогодні, в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Вдень" прокоментувала менеджер з адвокації Центру інформації про права людини Олена Луньова.

На фото: Олена Луньова

Що дає у справі пошуку та ідентифікації осіб, зниклих безвісти, закон, який набув чинності сьогодні?

Олена Луньова: Варто зазначити, що цей закон є адаптованим до українського законодавства варіантом закону Міжнародного комітету Червоного хреста. Тобто ці методики актуальні для різних держав, де відбуваються збройні конфлікти. Закон передбачає, що буде створена спеціальна комісія, яка координуватиме діяльність державних та недержавних органів, які займатимуться пошуком зниклих безвісти людей за умови конфлікту. Буде створений спеціальний реєстр таких осіб, куди буде вноситися інформація, яка може допомогти ідентифікувати особу.

Чи буде справедливим та точним цей реєстр. Можливо, це ще один різновид статистики?

Олена Луньова: Ні, це не просто ситатистика, туди будуть вносити дані про зниклу особу, що допоможе знайти людину, або ж ідентифікувати.  Наразі в Україні немає адекватної статистики в умовах збройного конфлікту. Ми не знаємо скільки забрала ця війна. Тому такий реєстр дозволить вести адекватну статистику зниклих безвісти та допоможе в розшуку. Також завдяки цьому законом родичі осіб зникли безвісти за особливих обставин зможуть отримувати матеріальну допомогу. Зазвичай, 95% зниклих безвісти - це чоловіки сорока років, і вони мають сім'ї та дітей. І їм буде допомагати держава на час пошуків їхніх родичів.

У законі з'являється таке визначення як насильницьке зникнення. Що це таке і хто підпадає під таке визначення?

Олена Луньова: Наразі відомо, що окупаційна влада, наприклад, в Криму, практикує насильницьке зникнення, коли органи державної окупаційної влади затримує людей і вони зникають. За інформацією організації Крим-СОС зникло вже більше 50 осіб внаслідок насильницького зникнення. Наразі ці випадки правоохоронними органами України  розслідуються за статтями: вбивство або зникнення. Насильницьке зникнення — це злочин проти людяності. Дуже важливо документувати ці злочини, адже потім можна звертатися до  Міжнародно кримінального суду. Дуже важливо розслідувати ці справи, документувати саме як насильницькі злочини.

Трапляються випадки, що люди зникають не через збройний конфлікт, а  через техногенні, природні фактори. Не них дія його закону поширюється?

Олена Луньова: Звичайно, поширюється і на них. Звичайний механізм розшуків людей на окупованих територіях, в умовах надзвичайних природних чи техногенних ситуацій,  не дія. Тому потрібен незвичайний закон, саме такий як прийнятий наразі.

 

Слухайте програму "Сьогодні. Вдень" по буднях з 13.00 до 15.00!