Микола Скиба: українські виші - не гарантія доступу до професії

Микола Скиба: українські виші - не гарантія доступу до професії

26 липня в абітурієнтів був останній день подачі заяв для вступу на бакалавра та магістра на основі повної загальної середньої освіти на вступ до вишів України. Побачити себе у списках зарахованих на бюджет абітурієнти зможуть 1 серпня.

Наскільки батьки абітурієнтів стали свідомими у виборі майбутньої професії вступників, розповів в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" експерт з питань освіти Українського інституту майбутнього Микола Скиба.

Наскільки люди розуміють, що вища освіта не означає, що людина буде працювати за освітою, наприклад, в міністерстві, у неї буде гарнооплачувана робота?

Українські виші - не гарантія доступу до професії. У світі є така тенеденція, є певні університети, які організовують маркетплейси для студентів з роботавцями, власне і забезпечують вхід у професію. В Україні все більше спостерігається розрив у цьому сенсі. Отримується "сировинна" освіта, як необроблений шматок матеріалу, з якого потім потрібно доточувати якісь деталі у вигляді окремих квалівікацій, щоб посісти ту позицію, яка надасть переваги як у питаннях фінансів, так і кар'єрного зростання. Це - база, на якій можна надбудовувати майбутню кар'єру. Ален нам нині бракує релевантих даних про це - які тенденції, що відбувається в Україні. Для того, щоб робити висновки, потрібна, наприклад метрика, де була інформація про швидкість працевлаштування, зарплата, прибутки, які можуть отримати випускники на перший, другий, третій рік після закінчення навчання.

Нинішній тренд у здобутті філологічної чи правовї освіти є досить популярними, це, фактично, є базою, на якій часто вибудовують на корпоративному навчанні або за кордоном майбутню професію.

Нагадаємо про топ-10 спеціальностей, на які цьогоріч вступали абітурієнти. Зокрема, це:

    Філологія – 75934 заяви.
    Право – 72965 заяв.
    Менеджмент – 47695 заяв.
    Середня освіта – 45397 заяв.
    Комп'ютерні науки – 38374 заяви.
    Економіка – 29702 заяви.
    Медицина – 29065 заяв.
    Інженерія програмного забезпечення – 25930 заяв.
    Туризм – 24827 заяв.
    Психологія – 22675 заяв.

Прослухати повну версію розмови.