Претензію до Росії про шкоду за окупацію підготувати складно - Михайло Гончар

Претензію до Росії про шкоду за окупацію підготувати складно -  Михайло Гончар

Претензію до Росії про відшкодування шкоди за окупацію підготувати складно. Технологічно цей процес не буде швидким навіть на етапі підготовки такої консолідованої претензії.

Про відшкодування збитків за окупацію Криму та Донбасу Росією і про те, як ці економічні збитки порахувати говорив в ефірі Українського радіо в програмі "Сьогодні. Зранку" президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ"  Михайло Гончар.

На фото: Михайло Гончар

Президент доручив прискорити роботу над комплексною претензією України до Росії. Наскільки реальними є перспективи про відшкодування збитків?

Михайло Гончар: Очевидно, що певна перспектива міститься в цьому. Сам підхід стратегічно вірний. Інша справа чому це робиться на п'ятому році війни. Цей процес мав би стартувати в 2015 році і  створити претензійний орган. Одна справа, зробити оцінки втрат, а інша у випадку висловлювання такої консолідованої претензії - це має бути розписано не у вигляді оцінок втрат, а у вигляді конкретних активів, що були втрачені і їх вартості, сума втраченої вигоди від того, що ці об'єкти були відчужені. Але, як кажуть, краще пізно ніж ніколи. Крім того, це передбачено законом про реінтеграцію окупованих територій. Технологічно цей процес не буде швидким навіть на етапі підготовки такої консолідованої претензії. 

Інший бік справи, куди вона має надійти, в яку міжнародну інстанцію для подальшого розгляду. Складно відповісти на це питання. Якби був в ООН міжнародний трибунал щодо злочинів Росії, але його поки що не має. До якого міжнародного суду потрапить цей консолідований позов України. Основний позитив від цього буде в тому, що створять структуру,  яка буде займатися інвентаризацією шкоди завданої Україні Росією. Потім постане питання, куди ж спрямувати позов, щоб це мало ефект, а не було певним піар-ходом.

Ситуація не виглядає безнадійною. Всі майнові комплекси, які зараз перебувають на території окуповано Криму, вже були інвентаризовані раніше, перебували на чиємусь балансі. Інша справа — це великий комплекс роботи, марудна справа, але це можна зробити. Швидкого ефекту не буде.

 

 

Слухайте програму "Сьогодні. Зранку" по буднях з 8.00 до 10.20!